Navigacija

Aktualno

Prodaja sladoleda po Guinessovo (8 IDEJ ZA SEZONO 2021)

Tako izdelava kot tudi prodaja sladoleda sta bili že večkrat tema Guinessove knjige rekordov. Ker se je lanska sladoledna sezona pri marsikaterem sladoledarju vpisala v spomin kot ena izmed slabših, vam bomo kot podjetje, ki mu aparati za sladoled in surovine za sladoled prestavljajo glavno dejavnost, v tokratnem članku poskušali misli preusmeriti v bolj pozitivno smer.

Pregledali bomo namreč nekaj Guinessovih rekordov na temo sladoleda. Nekateri so vam že poznani, pri nekaterih pa boste gotovo dvignili obrv – ali kar obe.

Torej, izklopite svoj pasterizator za sladoled, prenehajte brskati za novo najboljšo sladoledno vitrino in se usedite, in pomislite? Ali ste vedeli, da je Carpigiani že pred leti ustanovil 1. muzej posvečen sladoledu? Koliko kepic lahko stoji na samo enem kornetu? Kolikšna je največja višina postreženega točenega sladoleda?

No, preberite članek do konca – morda boste našli v njem navdih ali morebitno idejo za novo sladoledno sezono, ki je pred nami – lahko pa se boste tudi odločili za podiranje svetovnega rekorda!

1. Muzej sladoleda Gelato Museum Carpigiani (za navdih)

Proizvajalec profesionalnih strojev za izdelavo sladoleda Carpigiani, s katerim sodeluje tudi naše podjetje,  je v majhnem italijanskem mestu Anzola dell’Emilia blizu Bologne, postavil pravi muzej, v katerem si lahko ogledamo zgodovino sladoleda – od zgodnjih rešitev za izdelavo sladoleda v antiki do najnovejših tehnoloških rešitev.

Prvi muzej sladoleda na svetu se nahaja 7 km od Bologne na sedežu znanega proizvajalca sladoleda iz Bologne Carpigiani.

Sladoled oziroma italijanski gelato je bil simbol moči, ki so ga nekoč poznali samo bogati. Led je, skupaj s soljo, predstavljal ključni a dragi sestavino, ki so si ju lahko privoščili samo aristokrati. Kustosi v muzeju Carpigiani Gelato vam bodo zgodovino tega sladkega in svetovno znanega izdelka predstavili na bleščečem in več kot 1.000 kvadratnih metrov velikem prostoru.

Razstave vključujejo prvi napisan recept na svetu za “shrb”, kar je v arabščini ime za hladen sladkorni sirup, razpravo “De Sorbetti” o zdravilnih lastnostih italijanskega sladoleda, ki jo je napisal neapeljski zdravnik Filippo Baldini, ogledate pa si lahko več kot 20 strojev za izdelavo sladoleda, vključno s prvim avtomatskim strojem “Cattabriga”, ki je bil širši sladoledni skupnosti predstavljen daljnega leta 1931.

Muzej je vsekakor vreden obiska – seveda takoj, ko se odprejo meje z sosednjo Italijo – navdahne nas lahko z novim elanom pred sezono!

2. Prvi patentirani “stroj” za sladoled je leta 1843 izumila ženska!

Priznamo, tega nismo vedeli!

Dolgo pred samim izumom zamrzovalnikov v prvi polovici 20. stoletja je že Augustus Jackson (mimogrede chef v Beli hiši takratnega demokratskega predsednika Jamesa Monroeja, leta 1820) začel izdelovati sladoled z dodajanjem soli v led. Svojo tehniko izdelave sladoleda je dodobra izpilil in sladoled v majhnih kovinskih posodicah prodajal tudi ostalim slaščičarjem v Pennsylvaniji.

Prvi stroj za sladoled
Prvi stroj za sladoled -> novejše stroje za sladoled si lahko ogledate TUKAJ!

Za razliko od njega je dobrih 20 let kasneje, leta 1843, Nancy Johnson izdelala in patentirala ročni leseni stroj za izdelavo sladoleda. V zunanjem lesenem vedru je bil zdrobljen led, v notranjem valju iz kositra pa se je vlilo mešanico sladoleda, ki jo je bilo treba zamrzniti. Pokrov je bil privit, ročaj pa vstavljen skozi vrh pokrova. Takšen stroj za sladoled se je imenoval “dasher”. Notranji valj je bilo mogoče razdeliti tako, da ste lahko hkrati zamrznili 2 različna okusa sladoleda, vendar ločeno. Izum je bil patentiran leta 1843, nato pa ga je Nancy poceni prodala.

Do leta 1848 je izumitelj iz New Jerseyja Eber Seaman osnovni ročni model aparata za sladoled Nancy Johnson razširil v stroj, ki je lahko proizvajal večje količine sladoleda, kar je znižalo stroške proizvodnje in pripomoglo k temu, da je prodaja sladoleda začela dohitevati povpraševanje.

Tako izdelan mehanizem z zunanjim zamrzovajem sladoledne mase je postal osnova za vse naslednje domače ali aparate za sladoled s kompresorjem.

Princip izdelave sladoleda je danes večinoma enak, razlike pa se prikažejo pri dekoraciji sladoleda. Predstavitev sladoleda je dandanes najpomembnejša – boljša kot je predstavitev sladoleda, lažje namreč poteče prodaja sladoleda!

3. Najdaljša kariera prodajalca sladoledov: 67let

Guinessova knjiga rekordov navaja tudi najdaljšo delovno dobo izdelkovalca sladoleda.

Rekord od 17/5/2014 drži Allan Ganz (rojen 13. julija 1937 v ZDA), ki je kot sladoledar neprekinjeno delal od 1947 do 2014 v Peabodyju v Massachusettsu v ZDA.

Prodaja sladoleda je trajala kar 67 let!

S prodajo sladoleda je začel pri očetu Louisu Ganzu pri (komaj!) desetih letih, tega pa sta prodajala skupaj v mestih Everett in Malden v Massachusettsu v ZDA. Allan je lastni tovornjak za sladoled kupil leta 1977, v zadnjih 37 letih svoje sladoledne kariere pa je sladoled prodajal v Peabodyju v Massachusettsu v ZDA.

Če se boste torej mladi podali v svet sladoledarstva, dokumentirajte svoje začetke – morda boste nekoč podrli njegov rekord!

4. Najhitrejši čas za izdelavo 1l sladoleda – 10,34s

10,43s – bi radi izboljšali svetovni rekord izdelave sladoleda? Potem se dobro pripravite.

Rekord je bil postavljen že dobrih 10 let nazaj (6. junija leta 2010), dosegel pa ga je Andrew Ross (Velika Britanija) iz Cliffe Cottage v Sheffieldu v južnem Yorkshiru v Veliki Britaniji 6. junija 2010. Sestavine so vključevale smetano, vanilijo, sladkor in tekoči dušik.

Spodaj si oglej videoposnetek o tem “podvigu”, vsekakor pa vam predlagamo IZJEMNO pazljivost pri izdelavi sladoleda na takšen način!!!

5. Ali je 238 sladolednih okusov dovolj?

Če ne veste katere sladoledne okuse bi letos ponudili svojim strankam, vam lahko z veseljem pomagamo – preglejte našo ponudbo surovin za sladoled.

Največ sladolednih okusov
Največ sladolednih okusov v eni sladoledarni je 238.

V kanadskem Vancouvru pa obstaja lokal, ki je svojim gostom (naenkrat!) ponujal kar 238 sladolednih okusov – to se je zgodilo na dan Guinnessovih svetovnih rekordov 19.11.2019. Lastnik sladoledarne Vince Misceo se je domislil že okrog 580 okusov sladoleda. Družinsko voden sladoledni lokal je prvo mesto prevzel od beneške sladoledarne.

6. Hitrih 22 kepic sladoleda v 1 minuti! Ali ste boljši?

Podvig je uspel Roccu Mercuriu iz bara v italijanskem kraju Villa San Giovanni, dne 3. avgusta 2018. V minuti je uspel postreči 22 kepic sladoleda.

Spodaj si lahko ogledate uradni posnetek postrežbe kepic.

Vsekakor verjamemo, da ta rekord lahko podrete!

7. Največ kepic sladoleda na enem kornetu: 125 kepic!

17. novembra 2018 je uspelo italijanu Dimitriju Pancieri v Rimu izboljšati svoj prejšnji rekord.

Na kornet je uspel postaviti neverjetnih 125 kepic sladoleda, spodaj uradni posnetek.

8. Najvišji točeni sladoled: 18cm

9. semptembra 2013 je najvišji točeni sladoled uspel Paolinu “Paulu” Salamoneju med snemanjem oddaje “Uradno neverjetno” v Watfordu v Veliki Britaniji. Paul je že več let prodajal točeni sladoled v Watfordu in okolici, za 50. obletnico posla, pa se je prijavil in uspel podreti prejšnji rekord, ki je znašal 14cm.

Bi ga premagali?

Prodaja sladoleda v letu 2021 – sklepna misel

Predlagamo vam, da v prodajo sladoleda letos vključite še več idej, novosti, okusov ipd. Naj gre za nove sladoledne kornete, veganske sladolede, sladolede bogate z beljakovinami … Vi najbolj veste kako osrečiti vaše goste in kaj imajo pri vas najraje.

Zakaj je to pomembno?

Na takšen način boste med gosti vzbudili radovednost, privabili jih boste bliže in na ta način jim boste svoje novosti predstavili na najboljši možni način. Poslužujte se socialnih omrežij, redno objavljajte vaše dejavnosti (izdelava sladoleda, krašenje, prodaja sladoleda), ponudite jim novosti in izvirne zamisli!

Za prodajalca sladoleda namreč ni boljše reklame od “vrste” pred sladoledno vitrino.

V začetku novega leta vam želimo veliko novih sladolednih okusov, obilico zadovoljnih pogledov predvsem pa, da bo letšošnja prodaja sladoleda zasenčila prejšnjo.

PS – če pa se boste odločili podreti katerega izmed zgornjih rekordov IZPOLNITE PRIJAVNICO in nas obvestite! Z veseljem vam bomo pri tem pomagali!

V naslednjem blogu bomo pisali o tem, kako opremimo sladoledno delavnico in katera dva stroja predstavljata glavni del investicije v sladoledni posel!

 

Viri:

1 – Guinessova knjiga rekordov

2 – Wikipedia

3 – YouTube

4 – RTVSLO

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *