Navigacija

Aktualno

Sladoledna delavnica – opis glavne investicije [+BONUS]

Danes bomo nekaj besed namenili glavnemu zalogaju, ko opremljamo sladoledno delavnico namenjeno izdelavi obrtnega sladoleda. Sladoledna delavnica oziroma sladoledarska delavnica, kakor vam je pač ljubše, zajema prostor, kjer se izdeluje sladoled. Seveda lahko o sladoledni delavnici govorimo tudi v primeru, ko nekdo izvaja tečaj priprave sladoleda, a o tem kdaj drugič – znanja o izdelavi, pripravi in prodaji sladoleda pač ni nikoli dovolj.

Tale sladoledna delavnica je namreč o opremi za sladoled :) In podjetje Makabo velja za sinonim kjer se najde dobra oprema za sladoled!

Ko se nekdo odloči, da bo zares vstopil in zakorakal v svet sladoleda, največ truda navadno posveti iskanju prave lokacije. Frekventnost gostov čez cel dan, odlična pozicija, morda bližina morja, jezera, bazena ali reke vse skupaj še olajša. Seveda ne smemo pozabiti, da vpliv “lokacije” na sladoledni posel izničimo tako, da si omislimo vozilo za prodajo sladoleda – tako smo lahko mobilni in opravljamo ta sladki posel. Ampak – tudi to danes ne bo v našem prvem planu.

Posvetili se bomo namreč dvema izredno pomembnima strojema, ki sta bistvena za hitro in ekonomično izdelavo sladoleda in nam lahko na dolgi rok bistveno pripomoreta k uspešni sladoledni karieri. Gre za pasterizator instroj za sladoled. Prav tako omenjena stroja navadno predstavljata glavni del investicije – poleg seveda lokala.

PASTERIZATOR [za varen sladoled]

Pri obrtnih sladoledih (to je tisti tip sladoleda, ki ga prodajajo na kepice) prednjačijo mlečni sladoledi. In ravno za pripravo mlečne osnove za sladoled je profesionalni pasterizator za sladoled nepogrešljivo orodje, ki ne sme manjkati v sladoledarni. Električni pasterizator Carpigiani najdeš tudi v naši ponudbi.

Kako izgleda pasterizator in kako ga uporabljamo?

Pasterizator izgleda kot kvadrast stroj, s pokrovom na vrhu in mešalom v notranjosti in s “štrclju” podobno pipico nizko pod komandno ploščo. V notranjost pred pasteriziranjem vlijemo sladoledno bazo, ko pa se cikel konča, bazo preko pipice iztočimo v vedro.

profesionalni pasterizator
Profesionalni 60 litrski pasterizator Pastomaster HE

Zakaj je pasterizacija pomembna pri izdelavi sladoleda?

Da pripravimo bazo za sladoled moramo maso oziroma zmes pasterizirati, ohladiti in zoreti. Večina pasterizatorjev za sladoled omogoča več različnih tipov pasterizacij. Ta toplotna obdelava, poimenovana po francoskem biologu Louisu Pasteurju, je potrebna za uničenje vseh mikroorganizmov, vendar pri tem ne “poškoduje” vhodnih surovin.

Kot rečeno že prej, obstajajo tri vrste pasterizacije, vendar sladoledarji največkrat uporabljajo pasterizacijo pri 85°C (seveda spada pasterizacija med postopek izdelave sladoleda, ki je pri mnogih poslovna skrivnost!) Pri temu načinu pasterizacije mešanico za sladoled hitro segrejemo do 85°C in jo tam zadržimo VSAJ 5 sekund običajno pa nekaj minut Nato temperaturo čimprej spustimo na 4°C in maso na tej temperaturi pustimo zoreti.

pasterizator za sladoled
Pogled na zaslon za upravljanje pasterizatorja Pastomaster HE.

Na ta način bomo naenkrat poskrbeli za več muh :)

 • uničili bomo škodljive mikroorganizme in zagotovili popolno zdravstveno neoporečnost sladoleda,
 • zmanjšali možnost za (prehitro) kvarjenje sladoleda,
 • podaljšali kakovost in obstojnost sladoledne baze in s tem posledično tudi sladoleda.

Tako pripravljena sladoledna baza je pripravljena za izdelavo sladoleda v stroju za sladoled, ki je najpomembnejši, pogosto pa tudi najdražji del investicije v sladoledno delavnico.

Spodaj si lahko ogledaš sliko pomembnih temperatur pri izdelavi sladoleda:

pasterizacija sladoleda
Zgoraj lahko vidite najpomembnejše temperature, ki so pomembne v različnih fazah izdelave sladoleda – od pasterizacije sladoledne baze do shranjevanja sladoleda v zamrzovalniku.

STROJ ZA SLADOLED [kakšna količina sladoleda je prava?]

Pri izbiri stroja za sladoled naletimo na veliko različnih velikosti, tipov in vrst aparatov. Vsekakor mali aparati za sladoled v profesionalni sladoledni delavnici za sladoled ne bodo bili kos količinam sladoleda. Je pa dobro vedeti vsaj približne odgovore na spodnja vprašanja:

Koliko sladoleda nameravate narediti?

Da boste npr. napolnili sladoledno vitrino z 12 okusi sladoleda v inoks posodah za sladoled, boste morali izdelati približno 60 – 80 litrov sladoleda. Če načrtujete proizvodnjo sladoleda za več prodajnih točk (npr. za več prodajaln sladoleda oziroma mobilnih sladolednih prodajaln) pa še toliko več.

Dobro je torej vedeti približen dnevni volumen sladoleda, katerega lahko izračunate na podlagi predvidene prodaje sladoleda, preteklih izkušenj in podobno.

izmet sladoleda iz stroja
Sladoled med izmetom iz sladolednega stroja.

Kako hitro želite izdelati sladoled?

Večina sladoledarn in delavnic za sladoled ima (oziroma razvije) svoj specifičen  ritem dela – npr. zjutraj izdelava, čez dan prodaja (seveda ni vsak dan enak prejšnjemu). Glede na to kako dolg je cikel posameznega stroja (cikel pomeni čas izdelave sladoleda med vlitjem mase v sladoledni stroj in izmetom iz njega) lahko približno izračunamo koliko sladoleda bi lahko naredili v določenem časovnem obdobju – npr. 1 uri.

Ta podatek navadno pridobimo z občutkom in poslovnimi izkušnjami, ki bazirajo na sezonskosti, prodaji sladoleda, vikendih, praznikih ipd.

Navadno pa ima vsak sladoledni stroj podatek o tem, koliko sladoled lahko proizvede na uro, kot npr. spodaj

kapaciteta stroja za sladoled
Kapaciteta stroja za sladoled nam pove KATERI TIP stroja za sladoled (zeleni okvirček) izdela KOLIKO LITROV sladoleda izdela iz KILOGRAMOV sladoledne baze (rdeči okvirček) – razlika med kg in litri pride zaradi povečanja volumna sladoleda. Cikle lahko prilagajamo posodam za sladoled – za manjšo posodo damo v stroj za sladoled manj baze, za večjo več baze itn.

Sladoledna delavnica – ja! Kaj pa pozimi? [Sladoled je le eden izmed izdelkov, katerega lahko naredimo s strojem za sladoled]

Navadno sladoledni stroji niso več le naprave za sladoled. Redkokateri sladoledni stroj je namreč izdelan samo za izdelavo sladoleda – je pa res, da se ga za izdelavo sladoleda največkrat uporablja! Kar pa ne pomeni, da morate delati samo sladoled!

Iz zgornje slike je razvidno, da lahko s sladolednim strojem Maestro HE lahko poleg sladoleda pripravimo tudi hladne napitke kot je npr. granita, izdelamo lahko domače topinge, pripravimo različne kakavove ali lešnikove kreme , uporabimo ga lahko celo za temperiranje čokolade! Izdelamo torej lahko različne vrste izdelkov, ki so uporabni tekom celega leta.

Mišljenje mnogih je, da sladoledna delavnica pozimi sameva – vendar, kot je iz lanske sezone, ki jo je zaznamovala korona, razvidno, je tudi sladoled zanimiv kot izdelek “to go” – in gotovo lahko, da izkoristite celotne možnosti, ki jih ponuja stroj za sladoled, čez celo leto izdelujete izdelke, zanimive za prodajo.

stroj za sladoled granita
Stroj za sladoled lahko uporabite tudi za izdelavo ledenih tort.

To bi npr. lahko bili:

 • predpakirani sladoledi za domov,
 • sladoledne lučke pripravljene z modelčki iz silikona,
 • ledene torte,
 • izdelki iz čokolade,
 • posebni, specifično usmerjeni sladoledi (brez sladkorja, veganski ipd.)

Na tak način se boste izognili specifični sezonskosti, ki je značilna za klasično prodajo sladoleda, obenem pa boste pridobili številne nove stranke.

KAKO POTEKA PROFESIONALNA IZDELAVA SLADOLEDA? [BONUS HINT]

Od svetlega proti temnemu, od sadnega k mlečnemu!

Tako bi lahko opisali najlažji način izdelave sladoleda “po tekočem traku” v utečenem procesu neke namišljene sladoledarne.

praznjenje sladolednega stroja
Pogled v boben sladolednega stroja med praznjenjem vanilijevega sladoleda v inoks posode za sladoled.

Ker vsi stremimo k temu, da privarčujemo čimveč časa vam bo naslednji način profesionalne izdelave sladoleda privarčeval mnogo časa.

 1. V pasterizator vlijte vse sestavine za pripravo mlečne osnove za sladoled – medtem pa začnite pripravo SADNIH SLADOLEDOV.
 2. Najprej se posvetite SVETLIM SADNIM SLADOLEDOM, nato pa izdelujte vedno bolj temne sladoledne okus (sledite toku barv: limona, ananas, marelica, hruška, breskev, jagoda, malina, borovnica, gozdni sadeži) – na ta način boste po izmetu sladoleda posameznega okusa v stroj vedno vlili temnejšo barvo sadne sladoledne baze. Seveda to ne pomeni, da med posameznim ciklom ne potrebujete čistiti sladolednega stroja (še posebej bodite pozorni na majhne koščice jagod, kivija, granatnega jabolka!) vendar je sam postopek naravnan tako, da temna barva “prekrije” svetlejšo pred njim.
 3. Po končani izdelavi SADNIH SLADOLEDOV stroj za sladoled temeljito očistite!
 4. Medtem se bo cikel pasterizacije in ohlajanja v pasterizatorju končal, tako da bo mlečna baza pripravljena.
 5. Enako kot pri sadnih sladoledih tudi zdaj začnite s SVETLIMI MLEČNIMI OKUSI (npr. mlečni cvet, vanilija, cimet, piškotek, mlečna čokolada) in dokončajte s TEMNIMI (kremino sladoledi, kava, pistacijeva pasta, temna čokolada)

Tako, upamo, da ste vam je bila prva  “on-line” sladoledna delavnica všeč. Naslednjič pa bomo napisali kaj o zamrzovalnikih in šokerjih za sladoled.

Se beremo :)

 

VIri:

1 – Carpigiani

2 – lasten arhiv

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *