Navigacija

Aktualno

Soft sladoled in 5 stvari, ki jih morate vedeti, preden zagrizete!

Ali soft sladoled v 2021 še vedno obstaja. Ima ta poslovna ideja potencial?

Ta okusna zamrznjena sladica je iz dneva v dan bolj priljubljena, vsaj če si ogledamo trende v tujini. Če ste kot mnogi podjetniki, potem razmišljate o prihodnosti, razmišljate, da bi izkoristili ta trend in začeli ali v svoje podjetje pripeljali soft sladoled.

Čeprav je pomembno, da imate izdelan poslovni načrt za soft sladoled in menite, da resnično dobro poznate stvari, vam vseeno priporočamo, da si preberete tale članek, v katerem boste izvedeli 5 najpomembnejših stvari o soft sladoledu!

Ker smo podjetje, ki sodeluje s priznanimi sladoledarskimi podjetji iz tujine, hkrati pa smo uvoznik kakovostnih sladolednih aparatov Carpigiani, vam lahko nudimo prvovrstne informacije, ki zadevajo soft sladoled. Spodaj prikazani primeri namreč temeljijo na prodajnih rezultatih iz naših prejšnjih let in izkušnjah, ki smo jih pridobili z našimi strankami po celi Sloveniji!

1. Aparat za izdelavo soft sladoleda

Najpomembnejše vprašanje, ki je pri soft sladoledu vedno prisotno se glasi: “Kateri aparat za izdelavo sladoleda priporočate?”

Stvar je bolj kompleksna, kot je videti na prvi pogled. Podjetje Carpigiani, s katerim sodelujemo že vse od naših začetkov namreč ponuja številne aparate za soft sladoled.

Carpigiani ponuja številne različice strojev za soft sladoled.
Carpigiani ponuja številne različice strojev za soft sladoled.

Načeloma jih lahko razdelimo v spodnjo tabelico, ki deluje kot matrika, znotraj pa so povezave na posamezni stroj za sladoled, ki si ga lahko ogledate v naši ponudbi. Stroji za točen sladoled so “pogrupirani” po enakih lastnostih, npr. z 1 ročko in nadpultni, ali pa npr. aparat za sladoled na 3 ročke.

Pomembno je, da izberete takšen aparat za sladoled, ki bom najbolj zadostil vašim željam, prostoru, kamor ga boste namestili in potrebam, ki jih nameravate s točenim sladoledom ustreči.

Nadpultni aparati z eno ročko:

Samostoječi aparat za točen sladoled z eno ročko:

Aparat za izdelavo soft sladoleda na 3 ročke

Samostoječi aparat za izdelavo soft sladoleda na 3 ročke

Aparat za sladoled na žeton

Bistveno je, vsaj pri izbiri aparata za soft sladoled, da si že v začetku odgovorite na spodnja vprašanja:

 1. Bo soft sladoled moja glavna ali obrobna dejavnost?
 2. Koliko soft sladoleda nameravam prodati na uro? Na dan?
 3. Koliko okusov soft sladoleda želim prodajati?
 4. Bo soft sladoled imel dodatke (prelivi, dekoracije)?
 5. Kako bom prodajal soft sladoled (lonček, kornet)?

Brez skrbi, na vprašanja si lahko odgovorite, ko prieberete članek do konca! :)

Spodaj si oglejte kratek video o samostoječem Carpigianijevem aparatu za izdelavo sladoleda, ki sliši na ime EVD.

Vsekakor pa imejte v mislih, da je soft sladoled, čeprav gre za sladoledni posel, še vedno resen posel. Ne poskušajte ubirati bližnjic, na račun kvalitetne opreme, surovin ali ostalega materiala v vaši prodajalni. Če posel s sladoledom jemljete kot tek na kratke proge se boste s cenejšimi stroji lahko opekli na račun popravila, čakanja na rezervni del ali nedosegljive podpore ali servisa.

Servis, rezervni deli in dober support so namreč ključnega pomena pri nakupu stroja, ki bo predstavljal novo poslovno investicijo, zato vam priporočamo, da se obrnete na nas!

2. Soft sladoled in njegovi okusi, kombinacije ipd.

Vsekakor obstajajo neke “zakonitosti”, ki jih soft sladoled ima – in glavna izmed njih je zagotovo okus sladoleda. Medtem ko nekateri podjetniki aparat za izdelavo sladoleda kupijo za to, da ponudijo “nekaj še za zraven”, tisti, ki se zares posvetijo soft sladoledu kopljejo globlje!

Obstaja nekaj klasičnih in “evergreen” sladolednih okusov in prav je, da ste z njimi seznanjeni! Vsekakor je dobro, da preden začnete prodajati soft sladoled, veste, ali boste začeli z najboljšimi ali z najbolj specifičnimi sladolednimi okusi!

Vanilija

Sladoledni okus številka ena je enak tako pri obrtnem kot tudi, ko gre za soft sladoled. Vanilijev točeni sladoled odlično dopolnjuje skoraj vsak preliv ali druga polovica, če izberemo mešan okus sladoleda na ročki.

Res je, obstaja več različic vanilijevega sladoleda, vendar je za vanilijo značilna svetlo rumenkasta barva, ki je idealna za kontrastne dekoracije.

Čokolada

Točen oziroma soft sladoled z okusom čokolade je takoj na drugem mestu. Največkrat se v aparatu za sladoled, ki omogoča dva okusa in mešanega na sredini, skrivata prav okus vanilijevega in čokoladnega sladoleda.

Mlečni cvet – Fior di latte

Takoj za čokolado, je najpopularnejši svetel, oziroma skoraj bel okus mlečnega cveta. Nežna bela barva nudi odlično podlago za dodajanje dekoracij ali sladoledne prelive, ki bodo poskrbeli za pravo piko na i.

Naj na tem mestu dodamo, da lahko pri nas vse 3 okuse za soft sladoled naročite v praškasti ali v tekoči verziji. To je zelo pomembna informacija, če morda želite soft sladoled ponujati v premičnem gostinskem obratu ali ga prodajati v kiosku, kjer nimate dostopa do tekoče vode.

Soft sladoled
Soft sladoled – čokolada, vanilija in mlečni cvet oziroma jagoda so najpriljubljenejši okusi točenega sladoleda!

**********

HINT ZA SOFT SLADOLED IN NJEGOVO PRODAJO IZVEN LOKALA

V ta namen vam priporočamo pripravo že pasterizirane tekoče sladoledne baze, katero samo vlijete v aparat. V praškaste zmesi namreč morate dodati vodo, jih dobro premešati in šele nato vliti v stroj. Pri tem umažete vsaj metlico in vedro – z predpakiranimi tekočimi sladolednimi bazami, pa se vsemu temu izognete.

**********

Jagoda, borovnica ter vsi ostali sadni okusi za soft sladoled

Med sadnimi soft sladoledi zagotovo prednjačita okusa jagode in borovnice, vendar v zadnjem času, zahvaljujoč posebnim praškastim pripravkom italijanskega podjetja Giuso, lahko strankam ponudimo tudi bolj eksotične točene sladolede.

Med priljubljenimi sladolednimi okusi so se lani znašli naslednji okusi: granatno jabolko, ananas, mango in pasijonka, med najbolj osvežilne pa zagotovo spadata okus zelenega jabolka in limone.

Priljubljene kombinacije soft sladoleda

Dostikrat nas nove stranke sprašujejo kakšne kombinacije soft sladoleda priporočamo, vendar je to odvisno tudi od tipa avtomata za sladoled. Če imamo aparat na 3 ročke, to pomeni, da lahko naenkrat ponujate dva okusa soft sladoleda in enega mešanega.

***********

HINT ZA KOMBINACIJE SLADOLEDNIH OKUSOV

Pri tem ne zanemarite “kontrasta” – vedno ponudite temno in svetlo kombinacijo, saj tako pride mešana porcija soft sladoleda bolj do izraza.

Spodaj vam ponujamo preglednico z najbolj pogostimi kombinacijami soft sladoleda – in to za kar oba tipa sladoleda – mlečni in sadni soft sladoled, ter kombinacije obeh.

***********

Mlečni soft sladoled Sadni soft sladoled Mlečno-sadna kombinacija
Vanilija Čokolada Ananas Granatno jabolko Mlečni cvet Borovnica
Mlečni cvet Čokolada Ananas Zeleno jabolko Vanilija Borovnica
Jogurt Čokolada Bellolimone Rdeča pomaranča Mlečni cvet Granatno jabolko
Melona Borovnica Vanilija Zeleno jabolko
Melona Jagoda Jogurt Borovnica
Melona Lubenica Jogurt Lubenica
Mlečni cvet Jagoda

“Težavo” stranke vidijo predvsem v strojčku za soft sladoled, ki ponuja samo en okus. Mi to jemljemo kot prednost.

Zakaj?

Za to obstaja več razlogov:

 1. Preverite poslovno idejo s cenejšim strojčkom za soft sladoled. S tem preizkusite ali trg “prepozna vrednost” vašega novega soft sladoleda.
 2. En okus soft sladoleda lahko postane “baza” za nešteto prelivov in dekoracij, ki jih lahko ponudite zraven. Ljudje imajo radi izbiro! S tem, ko jim ponudite 5 različnih prelivov in 5 različnih dekoracij, jim bo to, da je v strojčku samo 1 tip sladoleda, postalo v trenutku nepomembno!
 3. Efekt “Vedno nekaj novega” je vedno bolj in bolj zanimiv, saj na ta način stranke prihajajo k vam zaradi NOVOSTI, ne pa zaradi ENAKE ponudbe. Dober primer je npr. fontana piva v Žalcu – kljub temu, da tam ni vedno ista vrsta piva, se ljudje vedno radi vračajo!
 4. Če se prodaja sladoleda odvija v eno izmed dveh spodnjih scenarijev, vseeno potegnete iz te izkušnje najboljše;
  1. Sladoled se ne prodaja, še dobro, da nisem kupil velikega, samostoječega avtomata za sladoled,
  2. Sladoled se prodaja tako dobro, da bom moral kupiti nov, večji aparat za pripravo sladoleda.

***********

HINT “MANJ JE VEČ” JE VEDNO BOLJ POPULAREN

Pri svoji ponudbi se raje odločite za unikatnost, kot pa povprečnost. 

Ljudje bodo raje pristopili k nečemu bolj zanimivemu, kontrastnemu, drugačnemu, kot pa k nečemu, ki se preveč “zliva z okolico”. To ne pomeni, da morate imeti 10 aparatov za sladoled, lahko pa v enem mesecu zamenjate 2 ali 3 okuse sladoleda in stranke  navajate, da se k vam vračajo zaradi NOVOSTI, ne pa zaradi ENAKE ponudbe!!!

***********

3. Ni vseeno, kako postrežete soft sladoled! Kornet ali lonček? Izbira je vaša!

Ko imamo v mislih soft sladoled, ne moremo mimo pravega tipa postrežbe.

Kornet ali papirnat lonček za sladoled?

S papirnatimi lončki ne morete zgrešiti v nobenem primeru! So namreč odlična rešitev za vse, ki imajo intoleranco ali alergijo na nek tip živila (v kornetih je navadno prisoten gluten), hkrati pa lahko nanje natisnete svoj logotip, slogan, misel … pa še kaj bi se našlo.

Lahko bi torej rekli, da je soft sladoled podoben sladoledu na kepice in so tudi tu lončki za sladoled “a must have”! Dobro je tudi, da omogočate vsaj dve različni velikosti oziroma porciji – majhno in veliko!

Hkrati pa ne moremo mimo klasičnega korneta, s katerim lahko zadanete terno – ali pa poskrbite za grozno uporabniško izkušnjo!

Spodaj vam predstavljamo tri tipe kornetov za sladoled, s katerimi boste lahko postregli soft sladoled, pri tem pa boste navdušili vaše stranke. Sicer pa si lahko ogledate celotno ponudbo kornetov v spletni trgovini Makaboshop na naslednji povezavi – korneti za sladoled – tu lahko tudi vse spodaj omenjene sladoledne kornete naročite ali celo prevzamete v našem skladišču!

Kornet s krono – klasičen kornet za soft sladoled

Kornet s krono - klasičen kornet za soft sladoled!
Kornet s krono – klasičen kornet za soft sladoled!

Kornet s krono velja za klasični sladoledni kornet, ko je govora o točenem ali soft sladoledu. Krona na kornetu namreč preprečuje, da bi soft sladoled, ki je mehkejši, zlezel pregloboko v notranjost. Na ta način bi soft sladoled kaj hitro zmehčal celoten kornet, morda celo tako zelo, da ga ne bi mogli dokončati!

Prav tako je krona navadno širša od spodnjega dela korneta, katerega držimo z rokami. To olajša predvsem postrežbo, hkrati pa omogoča, da se posipi in dekoracije lažje nanesejo na sladoled.

Kornet LOTUS

Eleganten kornet v obliki lotusa je prav tako dora izbira za točen sladoled.
Eleganten kornet v obliki lotusa je prav tako dora izbira za točen sladoled.

Kornet lotus že po obliki spominja na lotusov cvet in je ravno tako izdelan iz vaflja, kot kornet s krono ali kornet lonček. Struktura korneta je za razliko od njiju gladka, kar mu nudi prefinjenost in malenkost drugačen, bolj eleganten izgled.

Soft sladoled postrežen v lotus kornetu je vedno nekaj zanimivega in stranke ga obožujejo.

Kornet LONČEK

Kornet lonček je namenjen našim najmlajšim, ki obožujejo točen sladoled.
Kornet lonček je namenjen našim najmlajšim, ki obožujejo točen sladoled.

Navadno ima sladoledarna, ki streže sladoled na kepice vedno v ponudbi 2 tipa kornetov. Enega klasičnega in enega tistega ta sladkega, za tiste res prave sladokusce. Dopuščamo možnost, da ima sladoledarna tudi kakšnega bolj izumetničenega npr. z granulatom lešnikov ali npr. črn kornet, vendar hočemo povedati nekaj drugega.

Kornet Lonček je idealen za postrežbo otroških porcij. Ni prevelik in ni premajhen. Ni toliko neroden, kot npr. navaden kornet s krono in ima dovolj prostora, da ni kepica prevelika, kot bi bila v lotusovem kornetu.

Prav zaradi tega kornet lonček priporočamo tako klasičnim sladoledarnam, ki sladoled strežejo z zajemalko ali žlico, kot tudi vsem prodajalnam, ki prodajajo soft sladoled.

4. Sladoledni preliv, toping ali dekoracija? Izdelajte vaš TOP soft sladoled!

Izoblikujte si svojega idealnega gosta, ali pa, predstavljajte si kar sebe, ki pridete v vašo prodajalno in hočete naročiti soft sladoled! Bo sladoled dovolj ali bi radi postregli sladoled s še kakšnim dodatkom, s katerim boste ponudili nekaj več od konkurence? Bo to preliv za sladoled, toping ali kakšen drug dodatek?

Točeni sladoled
Točeni sladoled je takoj po doziranju popolnoma enak na vsakem stroju za sladoled. Kakšne dodatke boste uporabili, da se boste razlikovali od vaše bližnje ali druge konkurence?

Spodaj so predstavljeni tipi dodatkov za soft sladoled, ki skoraj vedno vžgejo pri prodaji sladoleda. Pomembno pri tem pa je, da se opremite z dovolj veliko vitrinico ali dovolj velikim številom (hlajenih!) posodic za npr. sadne prelive.

Predstavljamo vam 5 najbolj prodajanih topingov, prelivov, dekoracij, katere navadno naše stranke postrežejo svojim gostom. Upamo, da vam bo spodnja tabelica v pomoč! Vse izdelke pa lahko kupite v naši spletni trgovini Makaboshop.si!

Tip dekoracije Od leve proti desni – najbolj prodajani artikli, ki jih stranke kombinirajo s soft sladoledi
Topingi Čokolada Jagoda Vanilija Karamel Mango
Mlečni ali kremni preliv Loveria Loveria Bela ChocoCrunch ChocoBello ChocoRaspberry
Sadni preliv Jagodni preliv Preliv iz gozdnih sadežev Pasijonka Štrudelj Malina
Sladkorne dekoracije Sladkorne mrvice Choco-mix Modre palčke Roza palčke Sladkorne kroglice
Hrustljavčki Čokožitarice Karamelizirani piškotki Drobci amareta Čokoladne luskine Crumble
Sadje Amarene ali češnje Jagode Borovnice (gozdni sadeži) Mango Melona

5. Soft sladoled in marketing

Super, postavili ste svoje prodajno mesto, stroji delujejo, zmes je zmešana in ohlajena čaka v aparatu za sladoled – gostov pa ni?!

Ne pozabite, da je pri prodaji sladoleda lokacija gostinskega lokala še vedno najpomembnejša! Četudi lokacija ni najbolj idealna, lahko z nekaj marketinškimi idejami prepričate ljudi, da izvejo za vas! Na ta način jih lahko povabite in začnete gojiti dober glas, ki bo segel v deveto vas (še boljše pa kar v celo mesto!).

Tudi pri točenem sladoledu velja, da je najboljša reklama od ust do ust!
Tudi pri točenem sladoledu velja, da je najboljša reklama od ust do ust! Zato poskrbite, da boste izbrali kakovostne in preverjene stroje ter surovine za vaš soft serve produkt!

Predlagamo vam, da začnete z rednimi in čimbolj pogostimi objavami na spletnih omrežjih, kjer ljudem poveste, kaj vse ponujate. Slikovni ali video material je tu ključnega pomena. Prav tako poskrbite za to, da bodo vaši obiskovalci oddali mnenje ali se slikali z vašim izdelkom.

Organizirajte nagradne igre preko socialnih omrežij ali v vašem lokalu oziroma premičnem gostinskem obratu (zbiranje določenega števila žigov ipd.)

Hkrati se povežite s podjetji oziroma lokali v bližini (ne ravno iz vam sorodnega posla) in poskušajte svoje podjetje oglaševati tudi pri njih.

Zakupite nekaj oglasnega prostora na lokalnem radiu ali v lokalnem časopisu. Poskrbite, za to, da bodo ljudje izvedeli za vas!

Soft sladoled niti najmanj ni slab posel! Potrebno je le dobro premisliti, kako se bo vaš točeni sladoled razlikoval od ponudbe ostalih sladoledov v bližini.

Kam na točen sladoled v Sloveniji?

Spodaj vam podajamo spisek prodajaln v Sloveniji, ki prodajajo soft sladoled. Obiščite jih, poizkusite njihov sladoled in pretehtajte ali obstaja potencial za vašo ponudbo soft sladoleda v vašem krau ali v bližini. Obenem lahko preverite ali in kako bi se od obstoječih prodajaln sladoleda lahko razlikovali in kakšne “rezerve” so vam na voljo.

Seveda dopuščamo možnost, da smo na katerega izmed prodajalcev točenega sladoleda pozabili. Če najdete še kakšnega, ali pa v spodnjem seznamu najdete napako, nas prosim obvestite na prodaja@makabo.si.

Štajerska in Posavska

 • Kavarna in slaščičarna Vojničanka v Vojniku
 • Okrepčevalnica Njami na Ptuju
 • Sladoledarna in kavarna Wannabe v Celju (City Center)
 • Bar Zamušani v Gorišnici
 • Picerija Planja na Rogli
 • Kmetija Sinkovič v Bučah
 • Sladoledarna Kremko v Spodnjem Dupleku
 • Sladoledarna Lastovka v Mariboru
 • Kava bar Ketiš na Ptuju
 • Gostilna Senica v Senovem

Koroška

 • Slaščičarna Sladek Butik v Slovenj Gradcu
 • Slaščičarna Šrimpf v Slovenj Gradcu

Gorenjska in Notranjska

 • Gostišče Trojane v Trojanah
 • Caffe Central v Domžalah
 • Das ist Walter v Kranju
 • Domača peka v Ljubljani
 • Debeli bar v Cerknici
 • Rex Bistro v Ljubljani
 • Kavarna Istanbul v Ljubljani
 • Brunarica ob Bloškem jezeru
 • Kavarnica mama Paula v Kamniku (Qulandia)
 • Gelateria MU v Ljubljani
 • Sladoledni bar Grefino v Ljubljani

Dolenjska

 • Restavracija GP Cona v Semiču
 • Kmetija Kastelic v Novem mestu
 • Jernejev Hram v Novem mestu
 • Kralj Matjaž v Novem mestu

Primorska

 • Mlekarna Planika v Kobaridu
 • TòTò Ice Bar v Kopru
 • Mihjwc, mobilna enota, največkrat pod gradom Štanjel
 • Okrepčevalnica na starem placu v Komnu
 • Gostilna Peternel v Neblem v Goriških Brdih
 • Slaščičarna Opera v Portorožu
 • Slaščičarna in sladoledarna Jadran v Izoli

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *