Navigacija

Aktualno

Kako narediti sladoled? Preprosti odgovori na pogosto zastavljeno vprašanje!

Če se sprašujete kako narediti sladoled, vam predlagamo, da si preberete spodnji članek. V njem vam bomo poskušali predstaviti pot, ki jo posamezne sestavine prehodijo, preden postanejo sladoled. Navaden sladoled, sladoled na palčki, sendvič sladoled ipd.

Nekateri mislijo, da je zelo enostavno narediti sladoled. Mi pravimo, da je proizvodnja sladoleda umetnost. In prav je, da umetnost spoznamo na pravi način.

O tem, kako narediti sladoled, še posebej takšnega, da se bodo gostje vedno vračali k vam, se sprašuje večina naših kupcev, ki sladoled izdeluje profesionalno. Vedo, da nudimo preverjene in kvalitetne izdelke s katerimi lahko pričarajo paleto sadnih in mlečnih sladoledov. Sedaj lahko v spletni trgovini Makaboshop.si lahko kupujete tudi vi, in si najboljši sladoled lahko naredite kar doma.

Začnimo torej na začetku!

Osnova za sladoled je sladoledna baza

Sladoledna baza je tekoča osnova, katera je uravnotežena in primerna za izdelavo sladoleda. Predpripravljena sladoledna baza je tekoča zmes, katero lahko vlijemo v aparat za izdelavo sladoleda. Za to je primeren tako profesionalen aparat za sladoled, kot tudi domači, gospodinjski aparat za pripravo sladoleda.

Sedaj, ko smo si odgovorili na vprašanje kako narediti sladoled, lahko izberemo kakšen sladoled bi radi naredili? Od tega je namreč odvisna vrsta sladoledne baze – kaj pa pravzaprav je to?

Izdelava sladoleda
Izdelava sladoleda v domačem strojčku ali v profesionalnem aparatu za izdelavo sladoleda je praktično ista, le da profesionalni stroj za sladoled lahko izdela večje količine sladoleda v drastično hitrejšem času!

Kaj je sladoledna baza?

Sladoledna baza je skupek sladkorjev, maščob (mleka in/ali smetane), suhe snovi in emulgatorjev (btw – emulgator oziroma zgoščevalec je tudi jajce oziroma moka) in predstavlja osnovo, temelj sladoleda. V profesionalnih sladoledarnah nekateri izdelujejo sladoledno osnovo sami, spet drugi jo kupujejo v praških.

Za izdelavo domače sladoledne baze je potrebno posamezne komponente med seboj “uravnotežiti”, saj bo sicer sladoled pretrd, premalo kremozen, pretekoč ali presladek. Kako narediti doma narejeno bazo si lahko preberete na tej povezavi, kjer si lahko do grama natančno zračunate posamezne dele sladoleda ICE CREAM CALCULATOR. Boste pa za pripravo domače baze vseeno potrebovali dekstrozo, glukozo, emulgatorje … torej stvari, ki jih navadno ne najdemo ravno v vsaki kredenci.

Najpreprostejši način je, da sladoledno bazo kupite v prašku in jo pripravite v skladu z navodili.

Kakšne vrste sladolednih baz obstajajo?

Ločiti morate 2 oziroma 3 tipe sladolednih baz – mlečne, nevtralne in sadne. Tukaj bodite previdni predvsem zaradi alergenov ipd.

Mlečna baza za sladoled se namreč lahko uporablja tudi za sadne sladolede na osnovi past (o tem, kaj je sladoledna pasta bomo razložili v nadaljevanju).

Nevtralna baza za sladoled se lahko uporablja za mlečne in sadne sladolede, sadna pa samo za sadne sladolede.

Torej, bazo v prašku izberite glede na to, kakšen sladoled želite izdelati. Držite pa se recetur. Mnogi, ki razmišljajo o tem, kako bi sladoled naredili še boljši, pretiravajo in predozirajo sladoledno bazo. Takšen sladoled deluje umetno že na prvi pogled.

Kako narediti sadni sladoled?
Kako narediti sadni sladoled? Odvisno kaj boste za to želeli uporabiti. Sadni sladoled lahko izdelate z mlečno osnovo, nevtralno osnovo in s sadno sladoledno bazo. Za kaj se boste odločili?

Kako narediti sladoled z dobrim okusom, teksturo in kremoznostjo?

Sladoledne paste niso nič drugega kot koncentrirani pripravki, ki vam omogočajo pripravo sladoleda z okusom. Pri profesionalni izdelavi sladoledov se uporabljajo tudi različni praški, bistvo pa je, da so sestavine v teh pripravkih uporabljene tako, da zagotavljajo optimalni rezultat. Sladoledne paste ni razvila industrija, ampak so jih razvili sladoledarji sami, saj so si na ta način pohitrili izdelavo sladoleda.

Negativen prizvok se sladolednih past drži zaradi uporabljenih emulgatorjev in stabilizatorjev. Povedano po domače pa so to snovi, ki so največkrat naravne in jih uporabljamo tudi v domači kuhinji. Seveda pa se da sladoled narediti tudi iz svežega sadja ali sadnega pireja, kave ali npr. arašidov; vzemite v zakup tudi to, da boste morali za vsak tip sladoleda izdelati poprej omenjen izračun za sladoledno osnovo – s predpripravljenimi pastami pa ta čas privarčujete.

Spodaj si lahko ogledate kratek video o tem, kako lahko izdelate pistacijev sladoled s pomočjo pesta:

Kako narediti sladoled s sladoledno pasto, pestom, sadni pirejem ali svežim sadjem je razloženo v spodnji tabeli. Vidimo, da npr. pistacijev sladoled lahko izdelamo z mlečno osnovo – za to je lahko uporabljena pistacijeva pasta ali pesto. Nasprotno pa z mlečno osnovo ne bomo naredili dobrega sladoleda, če vanjo vmešamo sadni pire, medtem ko sadno pasto z njim lahko uporabimo! Vsekakor je dobro, da se pred izdelavo želenega sladolednega okusa informirate o tem, kakšna sladoledna osnova je zanj najboljša!

Tip baze/Tip aromata Sladoledna pasta Pesto iz oreškov Sadni pire Sveže sadje
Mlečna sladoledna osnova DA DA NE NE
Nevtralna sladoledna osnova DA NE DA DA
Sadna sladoledna baza NE NE DA DA

Tu velja omeniti, da ima vsak proizvajalec svoje izdelke in svoje recepture. Z njimi lahko profesionalni izdelovalec sladoleda najlažje izračuna profitabilnost, saj so dozacije natančne in preproste. Hkrati točno ve, kaj potrebuje za izdelavo posameznega sladoleda.

Kako naredite sladoled kot profesionalci?
Kako naredite sladoled kot profesionalci?

Seveda obstajajo tudi drugačni, domači recepti za sladoled ali pa, če jim lahko tako rečemo, prirejeni recepti. Temelj dobrega sladoleda je konstantno izboljševanje, dodajanje in odvzemanje. Hkrati lahko v domačem sladolednem receptu dodamo tisto stvar, ki je nam resnično všeč. To je tudi edina skrivnost, ki domači sladoled razlikuje od kupljenega! In enake izboljšave uporabljajo tudi profesionalni prodajalci sladoleda!

Vsekakor pa vam pri nakupu aromatov npr. sladolednih past priporočamo, da jih kupite v manjših količinah ali v manjših pakiranjih. Enako velja za sadne pireje ali sveže sadje – kupite ga toliko, kolikor sladoleda nameravate narediti!

Kako pa sladoled lahko okrasimo oziroma ga naredimo bolj privlačnega?

Kaj morate narediti, da bo sladoled izgledal mamljivo?

Da bo sladoled izgledal mamljivo obstajajo različni dodatki za sladoled, ki ga naredijo “čarobnega”. In te dodatke lahko razdelimo v spodnje tri skupine:

 • Prelivi za sladoled, v katere spadajo
  • mlečni prelivi,
  • kremni prelivi,
  • sadni prelivi s koščki sadja;
 • topingi in čokoladni oblivi (ki so gladki in ne vsebujejo koščkov sadja, čokoladni pa zakrknejo), in
 • sladoledne dekoracije. ki bi jih ravno tako lahko razdelili na:
  • oreščke (surove, pražene in karamelizirane),
  • sladkorno dekoracijo (mrvice, palčke, kroglice, …)
  • hrustljavčke (crumble, čoko žitarice, …)
Kako narediti sladoled bolj mamljiv?
Kako narediti sladoled bolj mamljiv? Uporabite prelive, oblice in dekoracije. Enak princip velja pri profesionalnem in pri domačem sladoledu – vedno jemo z očmi.

Če torej razmišljate o tem, kako narediti sladoled bolj zanimiv, privlačen in vabljiv, si vsekakor preberite kako lahko to storite s prelivi, topingi in dekoracijami.

Če s sladoledno pasto dodamo sladoledu okus, mu s sadnimi prelivi damo dušo, oziroma nekaj več – nekaj lepega za oko in nekaj dobrega, kar dopolni sladoledni okus. Jagodni preliv bo npr. “običajen” vanilijev sladoled predstavil v popolnoma novi luči – kontrastno, žareče, ljubeče, koščki jagod pa bodo spremenili relief gladkega sladoleda in mu dodali hrustljavost.

Toping ali čokoladni obliv bo sladoledu prav tako dodal barvni kontrast, okus pa osvežil (sadni preliv) ali ga otoplil (čokoladni preliv). Navadno s svežim sadnim prelivom lahko malenkost zatremo sladkobo sladoleda, s čokoladnim oblivom pa poudarimo sladkost in “razbijemo” monotonost s hrustljavostjo.

Sladoledne dekoracije pa so uporabljene za popestritev sladoleda. Z njimi naredimo sladoled bolj igriv, mu dodamo personalizirano noto ali poskrbimo za zgodbo, neko ozadje na katerem je sladoled glavni igralec. Vsekakor lahko z različnimi dekoracijami dosežemo različne učinke – najboljši pa je seveda tisti, ko si gost izbira in dozira dekoracije kar sam!

Kako narediti najboljši sladoled v domačem zamrzovalniku (da ga bodo gostje lahko odnesli še domov)?

Če bo vaš sladoled resnično unikaten, odličen po okusu in izstopajoč po izgledu, vam vsekakor priporočamo, da razmislite o možnosti, da bi bil prenosljiv.

Zakaj?

V bistvu za to obstaja več (praktičnih) razlogov.

Kako narediti sladoled za domov
Kako narediti sladoled za domov? Ste pomislili na manjša pakiranja v posodicah za sladoled?

Sladoled, ki je pakiran v manjše kozarčke, zlahka poberete iz svoje skrinje. Obenem se manjša količina sladoleda tudi veliko prej ohladi in zamrzne, kot velika količina v eni sami posodi. Tako pakiran sladoled je odličen tudi za ne prevelike porcije za otroke, hkrati pa vam omogoča, da ga lahko gostom ponudite še za domov.

Posodice za sladoled profesionalni prodajalci sladoleda ponujajo že vrsto let. Obstajajo male, okrogle posodice, ki so primerne za 1 pa vse do 5 kepic sladoleda. So pa tudi večje posode za sladoled, banjice iz stiroporja, s katerimi navadno pri prodajalcu naročimo 10 ali več kepic sladoleda.

Novost, predvsem za domačo uporabo so pokrovčki za prve, manjše posodice za sladoled. Te so malenkost privzdignjene in omogočajo, da vanje nadevan sladoled še okrasimo s poprej omenjenimi prelivi ali dekoracijami.

Navadno se za hitro ohlajanje sladoleda v profesionalni uporabi uporablja šok komora! Če pa ne veste, kako narediti sladoled v domačem zamrzovalniku, vma predlagamo, da sledite spodnjim navodilom:

 1. Domačo zamrzovalno omaro prestavite v najbolj hladno delovanje.
 2. Vse, kar bo v stiku s sladoledom pred zamrzovanjem (posodice za sladoled, morebitne dekoracije (ne prelive!!!)) dobro ohladite, prav tako v zamrzovalniku.
 3. Sladoled izdelajte v strtojčku za sladoled, raje manjšo količino.
 4. Sladoled nadevajte v ohlajene posodice in jih dekorirajte s prelivi/topingi/dekoracijami.
 5. Posodice napolnjene s sladoledom postavite ob steno zamrzovalnika, da bo sladoled čimprej zamrznil.
 6. Čez nekaj ur postopek ponovite z novimi posodicami za sladoled.

Kako narediti sladoled brez aparata?

Ja, tudi to mnoge zanima. Pri tem je ključnega pomena, ali želite izdelati sladoled v banjici oziroma v posodi, katerega boste razdelili v posamezne lončke oziroma šalčke. Pri tem gre za malenkost daljši postopek, kjer je potrebno periodično mešanje sladoledne zmesi v zamrzovalniku.

Oglejte si video, kako vam bodo pri izdelavi sladoleda brez aparata prišli prav silikonski modelčki:

Sladoledne lučke

Lahko pa presekate rutino in izberete domači sladoled na palčki!

Namreč, sladoled na palčki je izjemno preprost za izdelavo, hkrati pa ne zahteva posebnih spretnosti ali aparatov. Silikonski modelček, pladenj in zamrzovalnik zadostujeta, lučke pa bodo v zamrzovalniku počakale tudi do naslednjega dneva, ko jih boste potopili v vam najboljši čokoladni obliv!

Čokoladni obliv pa se odlično obnese tudi pri  naslednjih kreacijah!

Mini kornetki

Mini kornetki, pa naj so izdelani s pomočjo silikonskega modela ali napolnjeni z maso, narejeno iz biskvita in maskarponeja, so prave mini umetnine. Torej, pravi ali “fake” sladoled je uporabljen za polnilo, medtem ko je čokoladni obliv tisti, ki skrije notranjost za krhko plastjo čudovite čokolade.

Sladoledne ledenke

Sladoledne ledenke so zagotovo najbolj preprosta osvežilna in zamrznjena sladica. Navadno so narejene v prozornih tubah, katere so napolnjene s sadnim sirupom ali sadnim pirejem s posebno sadno bazo. Tako pripravljene ledenke so nepogrešljive tudi pri prodaji sladoleda v trafikah ali na bencinskih črpalkah.

Seveda lahko doma sladoledne tube izdelate podobno kot sladoledne lučke na palčki!

Dober primer, kako je sladoledne ledenke vključila v svoj repertoar izdelkov je Cedevita! Še menite, da so ledenke “prestare”?

Sladoledni sendvič

Sladoledi v obliki sendviča so izjemno priljubljeni!
Sladoledi v obliki sendviča so izjemno priljubljeni!

Sladoledni sendvič še ni iz mode! Je pa res, da za njegovo izdelavo poleg strojčka za sladoledno maso potrebujete še silikonski model in enako velike piškote, kot so velike vdolbine v silikonskem modelu. V vdolbinico najprej daste piškot, nato sladoled, katerega spet pokrijete s piškotom.

Ko sladoled med piškotoma dobro zamrzne pa se lahko, kot pri sladolednih lučkah igrate s čokoladnimi oblivi, granulati ipd.

Tako, upam, da smo vam vsaj malo pomagali odgovoriti na preprosto vprašanje o tem, kako narediti sladoled? Za dodatna vprašanja glede izdelave sladoleda pa smo vam na voljo na telefonski številki 053334676 ali na prodaja@makabo.si.

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *