Navigacija

Aktualno

Rabljena oprema za sladoled – kaj je dobro vedeti pred nakupom?

Preden se podate v svet sladoleda, vam predlagamo, da se najprej pozanimate, kakšna je višina investicije. O tem, kako izgleda glavna investicija v sladoledni posel, si lahko preberete tukaj  – Sladoledna delavnica in opis glavne investicije! Sicer pa smo tam pisali o NOVIH strojih! Saj ne, da bi vas strašili, dobro je le vedeti, v kaj se spuščate. Ne, hecamo se. Obstaja rešitev – to je rabljena oprema za sladoled!

Tako kot predavatelji na podjetniških srečanjih svetujejo start-up podjetjem, da najprej preverijo svoj MVP (Minimum Viable Product – v slovenščino bi to lahko prevedli kot najosnovnejši, najmanjši sprejemljiv produkt), lahko tudi s prodajo sladoleda poskusite tako, da za začetek kupite rabljeno opremo sladoled.

Namreč, velika večina profesionalnih sladoledarjev konec sezone ali pred začetkom sezone razmišlja o “posodobitvi” svoje sladoledne opreme, zato je takrat idealen čas, da pričnete z iskanjem pravega rabljenega stroja za sladoled.

Spodaj prilagamo spiska, katera vam bosta prišla še kako prav, ko vam bo rabljena oprema za sladoled vaša prioriteta pri iskanju.

Spisek električne opreme, katero potrebujete za začetek sladoledarskega posla:

 • šok komora,
 • sladoledna vitrina,
 • pasterizator,
 • stroj za sladoled,
 • troj za pomivanje posode,
 • mikrovalovna pečica,
 • palični mikser,
 • hladilnik,
 • zamrzovalnik.

Ostala pomožna oprema za proizvodnjo sladoleda, o kateri lahko povprašate prodajalca (vse to pa imamo na voljo tudi v naši novi spletni trgovini Makaboshop.si).

 • sladoledne banjice,
 • stojala za kornete,
 • pult iz nerjavečega jekla,
 • omarice, police iz nerjavečega jekla,
 • plastična vedra, karafe,
 • silikonski modelčki za lučke,
 • steklene posodice za sladoled

Rabljena oprema za sladoled – kje iskati?

Vsekakor vam svetujemo, da, v primeru, če vas zanima rabljena oprema za sladoled, pokličete na telefon 041606069, kjer boste iz prve roke izvedeli, katere stroje za sladoled, sladoledne vitrine, pasterizatorje imamo na voljo! Načeloma je spisek rabljene opreme vedno osvežen, vendar je lahko rabljena sladoledarska oprema v prihodu in zato še ni na voljo za ogled.

Rabljena vitrina
Rabljena vitrina za sladoled v eni izmed FB skupin za prodajo gostinske opreme.

Seveda lahko tudi povprašate pri lokalnih prodajalcih sladoleda – tu boste izvedeli prve informacije o tem, če so pripravljeni določen sladoledni stroj prodati. Vendar vseeno bodite previdni, lahko vam bodo dali visoko ceno, lahko pa bodo v vas videli konkurenco in vam stroja ne bodo hoteli prodati. Lahko pa da jim rabljena oprema za sladoled ravno jemlje prostor v skladišču in boste sklenili dobro kupčijo!

Druga možnost je, da poskusite pri prodajalcih gostinske opreme. Te lahko povprašate še o njihovih izkušnjah ali vedenjih za morebitne prodajalce rabljene strojne opreme za sladoled, morebitnih dobaviteljih za surovine – vsaka informacija, ki jo prejmete, vam bo olajšala načrtovanje in omogočila pogleda na posel iz drugačnega zornega kota.

Tretji način, kjer lahko izveste o tem, kakšna sladoledarska oprema se prodaja je, da pregledate ponudbo na rumenih straneh na internetu. Zbrali smo vam povezave, da ne boste potrebovali preveč brskati po internetu:

Rabljena gostinska oprema na Googlu

Vsekakor se vam splača iskanje začeti na Googlu. V iskalnik vtipkajte “rabljena gostinska oprema” ali pa “rabljena oprema za sladoled”. V trenutku vas čaka čez 50.000 rezultatov!

Rabljena oprema Google
Rabljena oprema za sladoledu se veliko prodaja. Posnetek zaslona narejen IZVEN SEZONE.

Rabljena oprema za sladoled na Bolha.com

Bolha je super oglasnik, kjer se najde marsikaj za vsakogar. Preglejte spodnje povezave, morda vam pride kaj prav.

BOLHA SLAŠČIČARSKA OPREMA – https://www.bolha.com/slascicarska-oprema

BOLHA GOSTINSKA OPREMA – https://www.bolha.com/gostinska-oprema 

BOLHA HLADILNI ELEMENTI – https://www.bolha.com/hladilni-elementi-gostinska-oprema

Rabljena oprema za sladoled na Bolhi
Rabljena oprema za sladoled se na Bolhi lahko “skriva” v vseh kategorijah, ki so zgoraj označene. Vsekakor se vam splača pregledati zgoraj omenjene kategorije.

Rabljena oprema za sladoled na ostalih oglasnikih

OGLASI.SI – GOSTINSKA OPREMA – http://www.oglasi.si/materiali_in_oprema/gostinska_oprema

SALOMON.SI – GOSTINSKA OPREMA – http://mini.salomon.si/uporabnik/051-235-345-/oprema-za-poslovne-prostore/gostinski-aparati-in-oprema

NJUSKALO.HR – APARATI ZA SLADOLED – https://www.njuskalo.hr/aparati-sladoled 

Rabljena oprema za sladoled na skupinah na Facebook-u

Vsekakor se vam splača spremljati tudi skupine na Facebooku. Različne skupnosti so odlična ideja, da dobite informacije o določenih strojih ali napravah, ki bi vas morda zanimale. Predlagamo vam, da v Facebooku poiščete skupine (navadno so zaprte), kamor se vključite in spremljate aktualne objave.

Ključne besede za iskanje FB skupin na temo sladoleda: GELATO, ICE CREAM, SLADOLED, EIS, ipd.

Rabljena oprema v eni izmed Facebook skupin.
Rabljena oprema v eni izmed Facebook skupin. Omogoča vam direkten kontakt s prodajalcem. Vsekakor vam svetujemo previdnost. Dobro je tudi, da se dogovorite za video, kjer je prikazano delovanje stroja za sladoled.

Kakšna rabljena sladoledarska oprema je primerna za začetnike?

Odgovor je preprost – majhna!

Torej, če izbirate pasterizator za sladoled, izberite 60-litrsko izvedbo, ne 120-litrske.

Enako velja za stroj za sladoled. Če imate na izbiro večji, dražji sladoledni stroj in manjši, cenejši sladoledni stroj izberite manjšega.

Vaša glavna naloga je, da preverite, če se sladoled sploh splača prodajati!!!

Katera rabljena oprema (ali stroj za sladoled) se splača kupiti?

Večkrat nas, večinoma podjetniki, ki se prvič srečujejo s sladoledom, sprašujejo kateri stroj se splača kupiti.

Naj ponazorimo s primerom.

Ko kupujete avto, navadno zaupate znanim blagovnim znamkam, ki imajo več desetletne izkušnje. Enako velja za aparate za sladoled. Ponudba sladolednih strojev je raznovrstna, tudi med rabljenimi. Če naštejemo samo nekaj kvalitetnih proizvajalcev strojev za sladoled, bi to bili npr. Carpigiani, Cattabriga, Valtek, Valmar Global ipd.

Seveda boste na trgu rabljene oprme našli tudi veliko ostalih, cenejših proizvajalcev, vendar vam vseeno svetujemo, da pred nakupom dobro premislite, če je cenejše res (vedno) boljše?

Zakaj torej izbrati te “dražje” sladoledne stroje od kakšnih cenejših? Odgovor je sila preprost!

Rabljen stroj za sladoled Carpigiani
Rabljen stroj za sladoled Carpigiani. Odlična cena in primerna velikost za preizkušanje trga! Prodajalec je v zgornjem primeru iz Italije.

Rezervni deli in servis

Načeloma se bodo med proizvodnjo sladoleda določeni deli, kot so gumice, tesnila ipd. obrabili – in takrat boste morali naročiti rezervne dele. In zgoraj omenjena podjetja vam zagotovo lahko v doglednem času uspejo rezervni del dostaviti, da se izdelava sladoleda nadaljuje po vašem načrtu.

Prav tako se bo zgodilo, da bo stroj prenehal delovati in boste potrebovali servis.

Če je vaša izbira malenkost dražja rabljena oprema za sladoled, potem boste imeli vedno dosegljiv servis in rezervne ali nadomestne dele. Izberite cenejšo sladoledarsko opremo (seveda je to vaša odločitev) in vaš strošek investicije bo na začetku nižji, venar boste v primeru obrabe ali nedelovanja ostali “na suhem”.

Ostali razlogi za nakup rabljene sladoledarske opreme “od znamke”

Za nakup popolnoma nove sladoledne opreme je potrebnega veliko kapitala, še posebej, če boste šele začeli poslovati. Da ne omenjamo dejstva, da za začetek potrebujete več kot samo en stroj oziroma aparat. Denar, ki ga prihranite z nakupom rabljenega stroja, lahko vložite kam drugam v vašem podjetju.

Poleg tega, če izberete rabljen stroj za sladoled “od znamke”, bo le-ta obdržal svojo vrednost. To pa zato, ker je od znamke, ki ima priznan “renome” v svetu.

Drugi razlog je povezan z padcem vrednosti stroja za sladoled. Če pa bi npr. kupili nov stroj za sladoled, uporabili bi ga enkrat ali dvakrat, bi le-ta na koncu leta izgubil več vrednosti, kot pa če bi enako storili z rabljenim!

(Od)rabljena oprema za sladoled – Kam z njo, ko se proizvodnja sladoleda poveča/zmanjša?

Če (večinoma se to zgodi) se vam proizvodnja sladoleda poveča do te mere, da začetna, rabljena oprema za sladoled novih proizvodnih nalog preprosto ne zmore več dohajati, imate na izbiro 2 možnosti:

(Od)prodaja rabljene opreme za sladoled

Prva možnost je jasna. Če vam gre odlično, staro opremo za sladoled prodate in kupite novo. Podjetje vam lahko pri nakupu nove sladoledarske opreme ” v račun” vzame staro in tako prihranite pri nakupu novega stroja za izdelavo sladoleda. Na ta način izvedete novo investicijo in ne zapravljate časa s tem, da bi svojo rabljeno opremo za sladoled še sami prodajali.

Takšen način je navadno tudi najhitrejši, da se “znebite” rabljene opreme za sladoled, tudi v primeru, da se izkaže, da sladoledni posel ni pravi za vas. Navadno vam lahko podjetje, ki se profesionalno ukvarja s prodajo nove in rabljene sladoledarske opreme pri tem odlično pomaga!

Vprašajte nas, veliko izkušenj imamo!

Povečanje proizvodnje je navadno glavni razlog za menjavo rabljene opreme
Povečanje proizvodnje sladoleda je navadno glavni razlog za menjavo rabljene opreme. Druga, slabša možnost je, da odkrijete, da se sladoled ne prodaja tako, kot ste želeli in bi se radi preusmerili v kaj drugega.

Ohranitev rabljene opreme za sladoled – just in case of Murphy

V drugem primeru pa vam svetujemo, da rabljeno sladoledno opremo vsaj nekaj časa še obdržite kot “back-up” v primeru, če se nova (ali nova rabljena :) ) sladoledarska oprema pokvari.

V tem primeru imate namreč še vedno na voljo starejšo, manjšo, a še vedno delujočo opremo.

Enako velja, če vzamemo za primer npr. šok komoro. Nova šok komora nadomesti starejši šoker, vendar, ker se sonda v novem šokerju pokvari, lahko med čakanjem na rezervni del uporabljamo stari šoker za sladoled.

Rabljena oprema za sladoled v podjetju Makabo d.o.o.

Rabljena oprema za sladoled v našem podjetju je pregledana! To pomeni, da vsako rabljeno opremo (stroj za sladoled, pasterizator, sladoledna vitrina) skrbno pregledamo, po potrebi popravimo in jo stestiramo. Na ta način zagotavljamo, da rabljen stroj deluje.

Ker pa je to vseeno rabljena oprema za sladoled, je potrebno vedeti, da je možnost okvare pri takšnem stroju večja.

Prav tako so zaradi že prisotne uporabe na strojih, vitrinah ali zamrzovalnikih lahko vidne sledi uporabe.

Ker pa smo v sladolednem poslu prisotni približno četrt stoletja imamo na tem področju veliko izkušenj. Poznanstva s sladoledarji iz Slovenije, dobavitelji profesionalne sladoledarske opreme iz tujine ter zastopniki za najkakovostnejše surovine za sladoled nas uvrščajo v sam vrh sladoledne kepice v Sloveniji, če se lahko tako izrazimo.

Spodnje 3 stvari pa so posebej pomembne:

 • Lahko vas usmerimo v pravo smer in vam pomagamo pri zagonu nove ali prevetritivi ponudbe obstoječe prodajalne sladoleda.
 • Pokažemo vam lahko pravo (če ne celo najboljšo) opremo, ki je temelj sladoledne delavnice ali sladolednega lokala.
 • Svetujemo vam pri strategiji nastopa na trgu, glede na želeno višino investicije.
 • Zagotavljamo vam inovativen pristop in posluh za vaše želje

To smo mi!

V primeru vprašanj nam napišite email na info@makabo.si ali nas med delavnikom med 8-16. uro pokličite na 05 333 46 76. Z veseljem vam bomo pomagali in svetovali!

Viri

1 – Facebook

2 – Google

3 – lasten arhiv

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *