Navigacija

Aktualno

Pripomočki za peko kruha, brez katerih preprosto ne gre!

Če se tudi vi sprašujete kateri so zares odlični pripomočki za peko kruha, ki bi vam olajšali vaše deli, potem berite naprej. Pripravili smo namreč seznam pripomočkov, s katerimi boste lahko izdelali vse vrste kruha, od ročno izdelanih žemljic, do kruha s potiskom, in lepih, reliefno oblikovanih hlebcev.

Vsi omenjeni pripomočki za peko kruha so dosegljivi v spletni trgovini Makaboshop.si, da pa jih ne boste iskali, smo vse za peko kruha tudi opremili s povezavami in kratkimi opisi za uporabo.

Menimo namreč, da boste opremljeni s spodnjimi informacijami in izdelki lahko najlažje pripravili testo in spekli kruh – in to ne glede na to, ali ga boste pripravljali za vaše domače goste ali stranke, ki jih razvajate v svojih gostinskih obratih.

Kruh simbolizira blaginjo, njegovo pomanjkanje pa nemir in kaotičnost. Priprava kruha prav tako sega več tisoč let nazaj, vsak pek ali gospodinja pa ima svoj način (in skrivnosti) za pripravo in peko te slavne jedi.

Kateri so torej tisti zanimivi pripomočki za peko kruha, s katerimi lahko pripravite kruh na nov, še boljši način? Začnimo torej, kar na začetku, pri pripravi testa, in se zakopljimo v vse za peko kruha!

Digitalna kuhinjska tehtnica in merilne posode

Dela v kuhinji si pravzaprav ne moremo predstavljati brez merilnih instrumentov. Digitalna (ali analogna, če vam je bolj všeč retro stil) omogoča enostavno merjenje sestavin, katere potrebujete za izdelavo najboljšega kruha.

Brez kuhinjske tehtnice boste namreč težko stehtali oziroma odmerili potrebne količine moke, sladkorja, soli in vode – pri slednji si lahko pomagate tudi s pomočjo merilne posodice.

vse za peko kruha tehtnica

Ko torej stehtamo vse potrebne sestavine se lahko lotimo naslednjega, še pomembnejšega koraka, za katerega bomo potrebovali …

Uporabite termometer za hrano za točno temperaturo vode za kvašeno testo

Vbodni termometer za hrano kuharji velikokrat uporabljajo za preverjanje središčne temperature pri peki mesa, le malokdo pa pomisli, da bi ga lahko uporabili tui pri pripravi testa za kruh.

Namreč, izjemno pomemben del peke kruha je priprava temperature vode, ki jo potrebujemo za kvašeno testo, oziroma za pripravo kvasca. Če je le-ta prenizka, se kvasovke ne bodo obnašale tako kot želimo, če pa bo temperatura vode previsoka, obstaja velika verjetnost, da kvasovke tega ne bodo prenesle.

termometer za pripravo vode za kvašeno testo

Najboljša temperatura za pripravo kvašenega testa in “prebuditev” kvasovk je med 40 in 45°C, za vzajanje pa med 25 in 35°C.

Za pripravo najboljšega kruha vam svetujemo, da o pravi temperaturi ne ugibate, ampak se o njej s pomočjo termometra na hitro tudi prepričate!

Ko je torej kvasec pripravljen, lahko nadaljujemo z mesenjem testa!

Mešalec za testo oziroma domači robot

Nekoč se je testo večinoma mesilo na roke, dandanes pa za to obstajajo namenski pripomočki. V profesionalnih kuhinjah so bolj poznani pod imenom mikser za testo, medtem ko se v domačih kuhinjah s pridom uporablja planetarni mešalnik s kaveljskim nastavkom, redkeje pa ročni z z gnetilkami.

Bistveno pri testu za kruh je, da ga dodobra zamesimo – in mešalnik za testo počne ravno to! Enakomerno in natančno namreč premeša in pregnete vse sestavine.

robot za izdelavo kvašenega testa

Je pa tudi res, da ti električni pripomočki za peko kruha niso (nujno) pomembni. Z malenkost več časa, lastnimi rokami in nekaj volje,bomo ravno tako zgnetli čudovito, mehko, prožno testo. Nekateri to počno na posebni silikonski podlagi, katero jo kasneje uporabijo tudi pri peki (in se izognejo uporabi peki papirja); a o tem bomo rekli še kakšno več v nadaljevanju!

Sedaj ko je testo zameseno, se lahko posvetite vzhajanju testa. Tudi tu obstaja nekaj trikov s katerimi boste lahko dosegli še boljši kruh!

Ne pozabite, tudi če imate vse za peko kruha, boste z napačnim postopkom lahko “pokvarili” ves vaš trud. Testo naj po mesenju vzhaja vsaj 1 uro, nato pa ga spet dobro pregnetite. Šele nato lahko nadaljujete z “oblikovanjem” testa v končno obliko želenega kruha.

Vzhajalne košarice iz naravnih ali umetnih materialov so med pripomočki za peko kruha vedno bolj priljubljene

Zagotovo ste že slišali, da se za peko in oblikovanje končnega izgleda kruha lahko uporablja tudi t.i. “košarice za vzhajanje kruha“. To so pripomočki za peko kruha, kateri so lahko izdelani iz različnih materialov – največkrat so košarice pletene, pri katerih pa se največkrat pojavlja proble zagotavljanja higiene in čistosti.

Pri profesionalni peki večjih, okroglih ali podolgovatih hlebcev pa se večinoma uporabljajo košarice za vzhajanje iz umetnih materialov. Le ti namreč zagotavljajo odličen “price-performance” koeficient, poleg tega pa se jih lahko opere tudi.

Pripomočki za peko vzhajalne košarice

Da se razumemo – košarice so namenjene samo vzhajanju testa! Nikakor in pod nobenim pogojem jih ne smete dati v pečico, saj obstaja nevarnost stalitve ali požara!

Po končanem vzhajanju na košarico položite pladenj s peki papirjem ali silikonsko podlogo nato pa vse skupaj obrnete. Na ta način boste na pladenj dobili prelepo vzhajan hlebec, kateri bo imel še vidne zareze, ki bodo poskrbele za odlično skorjico.

O, pa da ne pozabimo – tu so še odtiski primerni za kruh ali žemljice!

Pripomočki za izdelavo kruha in žemelj z odtiski

Ti pripomočki se uporabljajo pred peko kruha. Z njihovo pomočjo lahko v zgornji del kruha odtisnete oblike in motive, ali pa zameseno testo razporedite na žemljice s popolnoma enako velikostjo in obliko!

Najbolj poznan izdelek, pri katerem se uporablja pripomoček za odtisk je zagotovo kajzarica, s svojim vrtljivim vzorčkom na vrhu!

Pripomoček za izdelavo kajzaric
Pripomoček za izdelavo kajzaric

Naj se peka začne!

Pekači za kruh iz kovine, silikona, litega železa …

Pekač za kruh je lahko električna naprava ali pa modelček, s pomočjo katerega na preprost način izdelate kruh želene oblike. V trgovini Makaboshop.si imate veliko izbiro slednjih, katere lahko nato uporabite za peko v pečici!

Pekači za kruh so lahko izdelani iz različnih materialov – prednjačijo kovinski pekači, v zadnjem času pa se uveljavljajo tudi silikonski modeli. Ti so lahko “polni” ali pa perforirani – predvsem slednji zagotavljajo boljšo porazdelitev toplote, hkrati pa omogočajo, da se vlaga med peko kruha še dodatno izloča.

Vse za peko - silikonski model za bagete
Silikonski model za bagete je perforiran, kar omogoča lažjo razporeditev toplote in krožeje vročega zraka med peko. Med materiali iz katerih so izdelani pripomočki za peko kruha prihaja silikon vedno bolj v ospredje.

Takšni pripomočki za peko kruha so nepogrešljivi, še posebej, če radi pečete različne oblike kruha – npr. bombetke, bagetke ali kruh “v štampu”.

Seveda pa obstaja še cela vrsta drugih pekačev, kot so npr. litoželezne posode ali pa glinena posoda za peko kruha. Teh vrst pekačev vsaj zaenkrat v spletni trgovini Makaboshop še nimamo, vendar jih brez težav dobite v večjih trgovskih centrih (npr. Spar, Mercator ali Merkur). Pri uporabi novih izdelkov za peko kruha se dobro pozanimajte, saj navadno zahtevajo drugačno temperaturo ali trajanje peke.

Silikonske ali perforirane podlage za peko kruha

Na koncu naj omenimo, da so najnovejši hit med pripomočki za peko kruha tudi silikonske podloge, ki pa jih lahko razdelimo na dve skupini.

Najprej naj omenimo “polne” silkonske podloge – te so idealne tako za mesenje, kot tudi za valjanje testa. Služijo pa vam lahko tudi kot podlaga za peko – pa ne samo kruha, ampak tudi piškotov, slanega peciva in hlajenja čokoladnih popsik.

Preproste so za shranjevanje, uporabo in končno čiščenje.

Pripomočki za peko kruha iz silikona
Pripomočki za peko kruha iz silikona

Enako pa velja tudi za t.i. perforirane silikonske podloge. Te so narejene iz steklenih vlaken (nekatere tudi z dodatkom tekočega silikona). Mrežasto prepleteni pripomočki za peko kruha so odličen nadomestek za peki papir, uporabljate pa jih lahko tudi za peko ostalih izdelkov, kot so npr. brizgani piškoti, zavitki in ostale slaščice.

Kuhinjske rokavice in prijemalke

Seveda moramo biti pri peki kruha pazljivi tudi ko pride do rokovanja z vročo pečico in pladnji. Med pripomočki za peko kruha so kuhinjske rokavice takorekoč nepogrešljive. No, seveda jih lahko nadomestimo s krpo ali prijemalko, vseeno pa nam največjo zaščito nudijo prav rokavice.

Pri izbiri kuhinjskih rokavic bodite pozorni na temperaturo, katero zadržijo, njihovo dolžino in material iz katerega so izdelane.

Mreža za oblivanje sladic = mreža za ohlajanje kruha

Vsi slaščičarji poznajo mrežo za oblivanje slaščic. Pod njo se navadno postavi pladenj, na njo pa zamrznjeno oziroma dobro ohlajeno slaščico, ki jo želimo preliti. Sadni ali čokoladni preliv za torte pa lahko nato prelijemo čez slaščico – višek se nabere na spodnjem pladnju, na slaščici pa na ta način izdelamo prekrasno svetlečo povrhnjico.

Ko slaščic ne oblivamo, lahko ta pripomoček uporabimo pri peki kruha.

Mreža za hlajenje kruha po peki
Mreža za hlajenje kruha po peki

Po končani peki je namreč dobro, da kruh postavimo na dobro prezračeno mesto, ki pa ni pekač, suha krpa ali kaj podobnega. Najbolje se obnese ravno mreža za oblivanje slaščic. Nudi namreč zadostno oporo, hkrati pa omogoča zraku, da lepo in enakomerno odvede še preostalo vlago iz pečene kvašene dobrote.

Je to res vse za peko kruha?

Na kratko smo vam torej predstavili kako izgledajo pripomočki za peko kruha, natančneje, devet izmed njih. Prav tako smo vam orisali kako jih lahko uporabite za še ostale namene. Seveda pa dobrega kruha ne bo brez dobre pečice!

Bistveno pri vsem tema pa je, da pripravite odličen kruh. Raziskujte nove recepte in dodatke, s katerimi lahko pripravite še boljše, drugačne in nenavadne krušne specialitete.

Ker so pripomočki za peko kruha najrazličnejši, predvidevamo, da poznate večino. Vseeno vam priporočamo, da se seznanite tudi z novimi izdelki za peko kruha. Pred dokončno predstavitivijo končnega izdelka pa vam svetujemo predhodne poizkuse, s katerimi se boste dodobra seznanili z njihovimi lastnostmi in iz njih potegnili najboljši rezultat.

Spodaj dodajamo še nekaj pregovorov in rekov na temo kruha, s katerimi zaključujemo tale prispevek. Ne pozabite pa si prebrati 10 nasvetov za uspešen slaščičarski posel!

Dober kot kruh!

Ljubezen brez poljubov je kot kruh brez soli.

Življenje brez globine je isto kot kuhinja brez dišečega hlebca

Zarečenega kruha se največ poje.

Če kruhek pade ti natla, poberi in poljubi ga.

Kruh brez skorje je kot pivo brez pene.

Mornarski kruh ima sedem skorij.

Kruha ne naredi moka ampak roka.

Naslikanega kruha ne moreš pojesti.

S trebuhom za kruhom.

Kdor jezika špara-kruha strada.

Če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče.

Viri: lastni, Wikipedia

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *