Navigacija

Aktualno

Zakaj sploh začeti uporabljati profesionalni brener v kuhinji?

Kuhinjski gorilniki ali brennerji so vsestranski kuhinjski pripomoček, ki se lahko uporablja za različne namene. Profesionalni brener lahko uporabite za vsem poznano karameliziranje sladkorja ali pa za dodatno popekanja povrhnjice mesa. Z nekaj preprostimi varnostnimi ukrepi in znanjem tehnike “ožiganja” lahko takšen gorilnik kadarkoli dodate v svoj kuhinjski komplet in tako izboljšate svoje kuharske sposobnosti.

Kdaj je dobro uporabiti brener?

Kuhinjski gorilniki se tradicionalno uporabljajo za karamelizacijo sladkorja na vrhu dobro poznanega krem bruleja, vendar jih je mogoče uporabiti še na veliko več načinov. Odlični so za rahlo popečenje meringe, kar se na koncu pokaže kot rahlo rjavkasti vrhovi na snežno beli podlagi na monoporcijah ali pitah oziroma tortah.

Zaradi preprostega in nadzorovanega puhanja toplote, ki jo ustvarja takšen gorilnik, je popoln tudi za odstranjevanje ohlajenih sladic iz modelov – tu mislimo predvsem na želeje, sladoledne torte ali cheesecake.

Za lažji izvlek obroč ali silikonski model le malenkost segrejte. Enak trik lahko uporabite tudi na nožu (ki ga predhodno postavite za nekaj časa pod plamen), s katerim nameravate razrezati zamrznjene slaščice.

Profesionalni kuhinjski brener lahko ponudi tudi hitro možnost za ustvarjanje karamelizirane skorje na mesu, ki je bilo predhodno pečeno v aparatu za sous vide, ali za dodatno popeko kože svežih rib ali morskih sadežev. Visoko temperaturo gorilnikovega plamena lahko uporabite tudi za izboljšano hrustljavost piščanca, purana in drugih vrst mesa, npr. tudi ocvirkov oziroma hrustljavih dodatkov za glavne jedi ali predjedi.

brener med karameliziranjem sadja.
Profesionalni brener med karameliziranjem sadja.

Pri zelenjavi se bo profesionalni brener odlično izkazal kot nepogrešljiv pripomoček za enostavno lupljenje paprike in paradižnika. Z natančnim pihanjem plamena boste ti dve vrsti zelenjave olupili veliko prekj, kot pa da bi jo toplotno obdelali na klasičen način v pečici.

Profesionalni brener uporabljajte pametno in varno!

Večina kuhinjskih brenerjev deluje na plin butan, zato je potrebno biti pazljiv tako pri uporabi, kot tudi pri shranjevanju gorilnika, kartuš ali polnilnih jeklenk. Prav zaradi dodatne varnosti je veliko sodobnih gorilnikov opremljenih s posebnimi varnostnimi zatiči, natančno usmerjenim plamenom ter nastavljivo močjo plamena. Nekateri gorilniki so večji, drugi manjši, eni ponujajo tudi nezdrsne ročaje ipd.

Važno je, da pri nakupu izberete takšnega, s katerim boste najbolj zadovoljni!

Pri delu z odprtim ognjem je varnost najpomembnejša. Za varno uporabo se nikoli ne dotikajte plamena ali gorilnika v bližini plamena, po uporabi pa vedno preverite, ali je plin izklopljen, sploh preden pospravite gorilnik.
Vedno tudi prižgite gorilnik preden pridete v bližino hrane ali jedi, sicer tvegate, da bo med prižiganjem na hrani ostal vonj po plinu.

Flambiranje predjedi na profesionalen način.
Izdelava hrustljave povrhnjice na predjedi z brenerjem.

Prav tako se prepričajte, da v bližini izdelka na katerem boste uporabili brener ni vnetljivega materiala. Predhodno torej umaknite morebitni alkohol ali pa polnilne kartuše. Hrano flambirajte samo v negorljivih skodelicah – npr. steklu, keramiki ali pa na kovinskih pladnjih, nikakor pa ne v plastičnih ali papirnatih lončkih!

Najboljša metoda za flambiranje slaščic

Najboljši nasvet, s katerim boste jed ali živilo enakomerno flambirali, ožgali ali kristalizirali je ta, da se ne osredotočate predolgo na eno območje.
Ko gorilnik za flambiranje prižgete, začnite “pometati” levo in desno po živilu, če karamelizirate sladkor v okrogli skodelici pa s krožnimi gibi.
Na ta način boste plamen s tem pa tudi toploto najbolj enakomerno razporedili in se izognili zažganim delom jedi.

Profesionalni kuhinjski brener velja za zmogljiv pripomoček in mora imeti mesto tudi v vaši kuhinji.
Z njim lahko na različne načine pripomorete k še večji paleti tekstur, izgledov in vonjav, s katerimi boste zagotovo navdušili vaše goste!

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *