Navigacija

Aktualno

Napačno rezanje torte??? KAAAJ?

Si tudi ti med tistimi, ki napačno režejo torto?

Ljudje že dolgo uporabljajo matematiko za raziskovanje velikih skrivnosti vesolja. Kaj se zgodi, če delite nekaj z ničlo? Kako velika je neskončnost? Kaj bi se zgodilo, če bi kupili torto in je cele ne bi pojedli v enem dnevu? Sliši se smešno, vemo.

Pri odgovarjanju na ta vprašanja so britanske matematične glave 👨‍🎓👩‍🎓 za YouTubovim kanalom Numberphile 🔢 naletele na presenetljivo dejstvo: več kot sto let smo rezali torto narobe. Izkazalo se je, da je klasična metoda rezanja klinastih rezin 🍰, ki se začnejo od središča torte in segajo do njenega roba, popolnoma napačna.

Problem s to metodo: vsaka rezina, ki jo naredite, pušča dve lici okusne notranjosti torte popolnoma izpostavljene zunanjim vplivom. Četudi torto čez noč 💤 pustite v hladilniku, postaneta stranici popolnoma suhi.

Kakšen je pravilen način rezanja okrogle torte 🎂?

Odgovor je iz izdaje revije Nature, ki je bil objavljen decembra leta 1906. 110-letna tajnica : celotno torto izrežite na polovico in odstranite pravokotno rezino, ki obsega celoten premer torte. Kot pravi pisatelj in izdajatelj televizijskega programa Alex Bellos v zgornjem videoposnetku, “to je najboljši zrez te torte.”

Naslednji korak: zaprite dve polovici svoje torte skupaj, tako da nobena stran slastne notranjosti ne ostane izpostavljena čez noč. Novo velikost torte lahko dodatno zaščitite z elastičnim trakcem (ali npr. peki papirjem) za večjo varnost.

Naslednji dan preglejte sredino vaše še vedno popolne krožne torte, in odrežite nove rezine, pravokotno na včerajšnje.

Nadaljujte na ta način, dokler ne spoznate, kaj pomeni deliti nič z ničlo. 😄 😄 😄

Boš torto še naprej rezal tako kot do zdaj? Oglej si znanstveni pristop na povezavi.

Povzeto po članku iz rd.com

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *