Navigacija

Aktualno

Pripravite popolne makrone!

Želite tudi v prihodnje vaše vitrine popestriti z raznobarvnimi sladicami? Makroni, slastno francosko drobno pecivo, so zagotovo prava izbira tudi za zimski čas, ki prihaja. Privlačni, okusni in glamurozni piškotki so lahko pravi užitek za oči in vaše brbončice. In če še ne veste – makroni imajo tudi svoj dan, World Macaron Day, ki ga praznujemo 20. marca.

macarons-francesi

Priprava teh ljubkih piškotkov pa ni tako preprosta, zato vam v nadaljevanju predstavljamo 5 najpogostejših napak, ki jih ne smete zagrešiti.

 1. Makronov ne pripravite v enem dnevu!

Ta sladica ima namreč drugačne zahteve od ostalih, saj jo moramo pustiti »počivati« pred, med in po pripravi.

 • Zmes mora biti shranjena v hladilniku vsaj dva dneva pred pričetkom dela, iz njega pa jo moramo vzeti vsaj 6 ur pred začetkom oblikovanja.
 • Ko zmes oblikujemo v polovičke za piškot, le-teh ne smemo takoj dati v pečico.
 • Ko so spečeni, jih s peki papirjem iz pekača položimo na hladno površino za vsaj eno uro.
 • Ko so pripravljeni, jih pred postrežbo hermetično shranimo za 3 ali 4 dni.

5418

 1. Ne nadaljujte z delom, če testo nima prave konsistence!

Z lopatko poizkusite, kakšno strukturo ima testo – če je preveč trdo ali tekoče, je postopek potrebno ponoviti.

 1. Pri barvanju piškotkov bodite previdni!

Ključnega pomena je barvanje piškotkov v poljubne barve. Paziti je potrebno, da jih ne poškodujemo, zato je najbolje uporabiti barvila v prahu.

macaron2

 1. Ne pozabite na hrustljavost!

Testo mora biti pravilno zapečeno. Biti mora hrustljavo, hkrati pa ne preveč suho. Pomembno je, da piškotki dobijo značilen obroček.

 1. Upoštevajte navodila priprave in peke!

Pri makronih sta priprava in peka zahtevni tudi zato, ker moramo navodila brati izredno natančno. Že vsaka najmanjša napaka nas lahko stane lepih piškotkov. Upoštevati je potrebno naslednjo minutažo:

 • standardna mera (od 4 do 6 cm) – 150 °C za 14 minut,
 • monoporcija (od 6 do 8 cm) – 160 °C za 15 minut,
 • velika mera (16 cm ali več) – 170 °C za 17–18 minut.

tumblr_inline_nf1xv0Z4nd1s6rfay

Prepričani smo, da ste sedaj pripravljeni na pripravo popolnih makronov! Za tiste, ki pa si poleg nasvetov želite tudi recepte, priporočamo knjigo Macaron avtorja Pierra Herméja – slavnega francoskega izdelovalca makronov, ki je glede priprave teh raznobarvnih piškotkov prava biblija. Glede nadevov pa pustite domišljiji prosto pot in ponudite nekaj novega, okusnega in izvirnega. Ste že poskusili izvrstne marmelade Giuso, ki jih dobite tudi pri nas?

jj

 

Pišite nam na info@makabo.si in z veseljem vam bomo ponudili vse za pripravo makronov – silikonske modele, surovine, barve … in kot rečejo francozi: »Bon appétit

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *