Navigacija

Aktualno

Naravna barvila za živila [+ VIDEO RECEPTI]

Snov za barvanje živil je vsaka barva, s katero želimo doseči, da bi nekemu živilu oziroma jedi spremenilo osnovno oziroma temeljno barvo. Naravna barvila, ki jih lahko vsak iz rokava strese bi lahko npr. bila: špinača za zeleno barvo, rdeča pesa za rdečo, korenje ali kurkuma ali buča za rumeno barvo, itn.

Npr. osnovna sladoledna mlečna baza je bele barve, a z uporabo različnih past bomo osnovno belo barvo prekrili s temnejšo barvo – in v primeru sladoleda tudi spremenili okus (mimogrede – v prispevku o sladoledni delavnici lahko na dnu najdete tudi nekaj TOP nasvetov o pravilnem vrstnem redu izdelave sladoleda). Lahko pa npr. naravno barvo uporabite za obarvanje stepene smetane (seveda skladno z barvo vašega CGP-ja), ki bi jo proizvedel vaš nov aparat za smetano!

V podjetju Makabo d.o.o. imamo veliko izkušenj z izdelavo sladoleda in slaščic in nekaj jih bomo podelili z vami. Sodelujemo s priznanim izdelovalcem naravnih barvil iz Italije in ponosni smo, da bomo uporabo teh izdelkov delili tudi z vami.

Če iščeš naravno modro barvilo – tudi to imamo v ponudbi, zato kar naprej!

Naravno barvilo v modri barvi
Naravna barvila v modri barvi so navadno izdelana na bazi spiruline, zgornje pa vsebuje tudi ekstrakt zelenega jabolka.

Naravna barvila v kulinariki – kako jih lahko uporabljamo?

Kulinarika, gastronomija, profesionalna kuhinja, domača kuhinja – vsem tem prostorom je enaka ena stvar. To so odri, kjer se začnejo gurmanska ustvarjanja, kreacije sladkih in slanih okusov. Da pa je predstava odlična morajo biti vsi igralci dobro pripravljeni. Barva je le eden izmed ključnih igralcev (komponent), na katerega moramo biti pri izdelavi živila za končnega uporabnika še posebej pozorni.

Če namreč barva ne bo usklajena z okusom, ali da povemo drugače – če možgani ne bodo videli tiste barve, ki jo pri določeni jedi pričakujejo – bodo naše glave to povezale s prirojenim obrambnim mehanizmom in takšno živilo nam ne bo delovala zdravo oziroma dobro; nas ne bo pritegnilo.

Spodnjo sliko so nam poslali iz slovenskega podjetja, ki je z našim jedilnim ogljem zelo zadovoljno!

Pica iz jedilnega oglja
Pica pripravljena z jedilnim ogljem

Vsi vemo, da gre hrana skozi želodec in barva je lahko odličen vizualni faktor, ki nas lahko – ali odvrne – ali pa vzpodbudi pri okušanju novih, še nepoznanih jedi.

Živila za vsakodnevno uporabo

Med vsakodnevne jedi zagotovo spadajo testenine ali krompirjevi njoki. Klasične testenine so obarvane v rumeno barvo, seveda lahko v trgovini izberete tudi polnozrnate, bolj rjavkaste peresnike, špagete in podobno.

Če pa ste pristaš izdelave domačega rezančevega testa, jih lahko zelo preprosto obarvate tudi z naravnimi barvili v prahu. Nekaj jih lahko najdete tudi v naši spletni trgovini.

Naravno barvilo v prahu za izdelavo pisanih rezancev

Spodaj si lahko ogledate izdelke “v akciji” pri pripravi pisanih rezancev:

Naravne barve v prahu za izdelavo pisanih bombetk

Želite pripraviti pisane bombice kruha. Spodaj si oglejte kako preprosto je to:

Jedilne barve v prahu in gelih za slaščičarstvo

Pri slaščičarstvu skupaj trčita dva tipa izdelkov: naravna barvila in jedilne barve narejene z umetnimi dodatki. Nismo svetniki, tudi mi uporabljamo umetne barve. Ampak, kjer je le mogoče posezite po naravnih barvilih. Na ta način boste ubili dve muhi na en mah:

  • ne boste se spraševali in trepetali, kateri od staršev vas bo prvi vprašal: “Ali so barve na tej torti umetne?”
  • ponosno boste vsem povedali, da ste za izdelavo takšnega cupcaka, kot je na spodnjem videu, uporabili zgolj in le naravne jedilne barve!

Umetna barvila za žive barve za otroške torte – če že, previdno!

Za živobarvne smetanove kreme za otroške torte pa se največkrat uporabljajo različne barve v prahu. Bistveno pri uporabi teh barvil je to, da izberete takšne barve (v prahu), ki so topne v maščobi. Največkrat so označene z oznako LIPOSOLUBLE, LIPOSOLUBILI ipd.

Pri teh barvah pa je potrebno paziti na deklaracijo, kot napisano zgoraj. Živih barv namreč v naravi najdemo veliko, še več pa v kemiji. Večina (a ne vse!) takšnih jedilnih barv vsebuje barvila, ki vplivajo na otroke. Bodisi vplivajo na njihovo koncentracijo ali na aktivnost otrok. Prav tako je potrebno paziti na priporočen dnevni odmerek, če ga barvilo vsebuje!

Za nekatere bolj žive barve lahko uporabite tudi naša naravna barvila. Vse kar morate storiti je to, da počasi, med mešanjem dodajate barvilo v prahu do želene intenzitete. Spodnji video sicer ni o masleni kremi ali čem podobnem. Na koncu videa pa se lahko vidi, kako bi izgledala obarvana krema, če bi zanjo uporabili naravna barvila v prahu:

Pričakovanja niso enaka rezultatu? Izberite pravi (končni) izdelek!

Velikokrat se zgodi, da imamo nerealna pričakovanja. Če bi npr. želeli sami narediti mini kornet črn, ga lahko potopimo v obliv iz čokolade ki se strdi, lahko pa izberemo že narejen črni mini kornet. Enako lahko naredimo s črnim sladoledom – kupimo 1kg jedilnega oglja in ga doziramo v belo sladoledno osnovo, dokler ne potemni … ko pa barva ni dovolj intenzivna, posežemo še po barvi v gelu z umetnimi dodatki. Ne, rešitev se skriva v pravem izdelku!

Kar želimo povedati je to, da, ko uporabljate naravna barvila (pa naj gre za čokolado ali barve v prahu) imejte realna pričakovanja – ali pa izberite že preverjen in narejen izdelek! Namreč uporaba jedilnega oglja za obarvanje črnega sladoleda bo drastično večja, kot npr. pri obarvanju črnega testa za pico.

Črni sladoled

Če ste se npr. odločili, da bi za posebno tematsko zabavo ali obnovitev ponudbe v vaši sladoledni vitrini radi izdelali črn sladoled, ga lahko pri nas kupite. Preverjen izdelek, veliko zadovoljnih kupcev!

Naravno obarvan črni sladoled
Naravno obarvan črni sladoled je narejen s posebnim izdelkom, ki vsebuje že pravo odmerjeno količino jedilnega oglja.

Črni kornet – velik sladki kornet ali mini kornet iz jedilnega oglja

Če bi radi želeli svojim otrokom pripraviti mini sladoledno presenečenje s črnimi mini kornetki za noč čarovnic, jih lahko kupite pri nas! Kvaliteten in hrustljav mini kornet jhe obarvan z jedilnim ogljem in čudovit.

Potrebujete velik, sladek in črn kornet? Preverite našo ponudbo, redko nam zmanjkajo, pa še veganski sladoled lahko v njem postrežete, saj je certificiran kot izdelek, ki je VeganOK!

Črni kornet narejen z jedilnim ogljem
Črni kornet narejen z jedilnim ogljem – privlačen izdelek črne barve poskrbi za odlično prodajo sladoleda!

Tako, če smo vam s prispevkom zgoraj vsaj malo pomagali pri razumevanju komponiranja naravnih barvil v vaše nove sladke ali slane kreacije super. Če pa imate še kakšno vprašanje o izdelkih ali potrebujete kakšen nasvet, nam pišite na naš elektronski naslov info@makabo.si, z veseljem se vam bomo posvetili!

 

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *