Navigacija

Aktualno

Kako izbrati kavni aparat za gostinstvo?

Kavni aparat zagotovo spada med bolj pomembni del celote, ki mu gostinci radi rečejo nepogrešljiva gostinska oprema. V podjetju Makabo smo opazili, da se v poplavi informacij ljudje velikokrat ne znajo odločiti kakšen kavni aparat bi jim pri njihovem poslu najbolje služil! Prav zato smo pripravili prispevek na temo kako izbrati kavni aparat za gostinstvo!

Ko mnogi sladoledarji ali slaščičarji razmišljajo o čimmanjšem vložku in čimvečjem izplenu, se jim poceni gospodinjski kavni aparati na prvi pogled zdijo odlična priložnost, s katero lahko hitro in poceni preverijo rentabilnost dodatne ponudbe kave v svojem že utečenem slaščičarskem ali sladoledarskem poslu.

Vendar ali je to prava pot? Bo takšna “mini investicija” res bila, dolgoročno gledano, najboljša rešitev?

V tem zapisu vam bomo pomagali razumeti različne kavne aparate glede na vrsto in tip uporabe. Po prebranem boste imeli jasnejšo sliko o tem, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu kavnega aparata, kateri aparati za kavo so med gostinci najbolj priljubljeni in kako izbrati pravega glede na vaš namen.

Kakšne vrste kavnih aparatov poznamo?

Gotovo poznate velike, avtomatske aparate za kavo na žetone, obstajajo pa isti, vendar manjši za gospodinjsko uporabo. Potem so tu še aparati za kavo v blazinicah, aparati na kapsule in  – ročni avtomati za kavo, ki so po svojem izgledu in delovanju še najbolj podobni profesionalnim, katere bomo pregledali čisto na koncu!

A gremo lepo po vrsti in si oglejmo njihove pluse in minuse!

Avtomatski kavni aparati

Avtomatski kavni aparati – sem bi spadala večina aparatov, ki jih najdemo v hotelih ob samopostrežnem zajtrku. To so aparati, ki nam s pritiskom na gumb pripravijo kapučino, belo kavo, espresso, podaljšano kavo – v nekaterih primerih tudi kavo z dodatkom kakava. Aparat po lastnem programu pripravi kavo (nekateri zrna celo zmeljejo!) in ji doda mleko, peno oziroma ostale dodatke.

avtomatski kavni aparat
Avtomatski kavni aparat

Cena avtomatskega aparata: med 200,00 – 250,00€ pri enem izmed slovenskih spletnih trgovcev*

Nekateri (večji), samostoječi avtomati na kovance (ali posebne ključke), ki jih najdemo v praktično vsaki poslovni stavbi, bolnišnici, bencinskem servisu ali javni ustanovi, ponujajo tudi čaj ali vročo čokolado in še ostale tople napitke.

Pravi, redni pivci kave se bodo med avtomatom in lokalom, ki ponuja espresso, vedno raje odločili za slednjega – princip ali pravilo? Vsekakor gre za pomembno dejstvo, ki ga upoštevajte pri nakupu kavnega aparata.

Aparati za kuhanje kave s kapsulami

Manjši kavni aparati na kapsule omogočajo kuhanje kave, ki je pakirana v kapsulah. To je najnovejši (in najcenejši) tip aparata za kavo, saj je zelo enostaven in praktičen za uporabo. Kava je predpakirana v kapsulah in je pakirana za 1 skodelico kave. Kapsulo moramo ročno zamenjati, nekatere dražje izvedbe pa omogočajo avtomatski izmet kapsul – odvisno od tipa aparata.

Kapsule pa (čeprav so pakirane in načrtovane tako, da bi ohranile kar največ okusa) največkrat ne zmorejo pričarati kremastega espressa s tako polnim telesom kot npr. ročni aparati. Obenem pa, tako kot obstaja več različnih tipov in znamk aparatov na kapsule, obstaja tudi veliko vrst kapsul – pri nakupu moramo biti pozorni na kompatibilnost kapsule in aparata.

Izbira kave? Vsekakor manj svobode boste imeli, saj ste omejeni na – kapsule. Tu pa “trčite” še do cene – kapsula za kavo stane približno 30 – 45 centov na komad. Zaradi boljšega okusa kave je dobro vedno uporabljati “originale” – tudi v tem poslu se namreč že dobi cenejše, a manj kvalitetne nadomestke, ki ne nudijo tako dobre kave kot originali.

Nenazadnje pa ne smete zanemariti okoljskega vpliva – kapsule, izdelane iz plastike veliko bolj obremenujejo okolje kot npr. navadna mleta kava ali kava, pakirana v blazinicah. To pomeni, da boste z vsako kuhano kavo veliko bolj obremenili okolje (vsaj dokler ne bodo proizvajalci razvili obljubljenih, biorazgradljivih kapsul, kot obljubljajo že nekaj časa).

kapsule za kavo
Kapsule za kavo

 

Cena aparata na kapsule: med 60,00 in 350,00€ pri ponudniku aparatov za kuhanje kave*

Aparati za kavo na blazinice

blazinice za kavni aparat

Aparati za kavo na blazinice so, tako kot tisti za kapsule izjemno hitri za uporabo. Razlika je le v načinu pakiranja kave za enkratno uporabo – tu je kava pakirana v blazinice iz poroznega papirja, ki je popolnoma biološko razgradljiv.

Tako kot kapsule so tudi blazinice (ali “podsi”) naprodaj v različnih okusih (brezkofeinska kava, ječmenova kava itd.). Njihova prednost je tudi ta, da so nekoliko cenejše od kapsul: stanejo od 20 do 30 centov (medtem ko kapsule od 40 do 50 centov), poleg tega pa jih je mogoče v nasprotju s kapsulami uporabiti na večini kavnih aparatov.

Prav zaradi pakiranja v porozen material je dobro blazinice uporabiti v razmeroma kratkem času po nakupu, saj se s časom aroma po kavi izgubi oziroma ni tako intenziven.

Ročni aparati za kavo

Ročni kavni aparati so pravzaprav najbolj klasični – gre za tradicionalne aparate z ročko, ki se (večinoma) uporabljajo z mleto kavo. Za pripravo kave s takim aparatom morate odmeriti pravo količino mlete kave, jo položiti v sito, pritisniti s posebnim pestom in ročko pritrditi na aparat.

S pritiskom na gumb sprožite tok vroče vode, ki steče skozi mleto kavo v skodelico. Ko v skodelico priteče želena količina kave, s pritiskom na gumb ročno ustavite aparat. Ročni aparat za kavo lahko naenkrat pripravi eno ali dve kavi in ima običajno še parno šobo s katero segrejemo ali pripravimo penjeno mleko.

V takih aparatih lahko pripravljamo tudi kavo, pakirano v blazinicah, s posebno ročko pa tudi kavo pakirano v kapsulah.

Tak tip aparata je pravzaprav najbolj podoben zadnjemu, profesionalnemu aparatu primernemu za uporabo v gostinstvu in spada v višji cenovni razred gospodinjskih kavnih aparatov. Namenjen je pravim ljubiteljem kave. Spodaj je slika aprata priljubljene znamke kavnih aparatov La Spaziale*.

ročni kavni aparat
Ročni kavni aparat

Profesionalni kavni aparati za gostinstvo

V grobem lahko profesionalne kavne aparate razdelimo tudi na aparate z eno, dvemi ali tremi grupami. Število grup (nekateri jim rečejo tudi ročke) nam pove, koliko kav lahko aparat naenkrat kuha (navadno je na aparatu 1 ročka z enim izpustom, vse ostale ročke imajo 2 izpusta – za dve skodelici kave). Če imate v lasti gostinski lokal, ki ima npr. 100 sedežev vam je v interesu kupiti tak aparat za kavo, ki ima več ročk (in večjo posodo z vrelo vodo), da boste lahko naenkrat skuhali čimveč kav.

Nasprotno velja, če imate v svoji (majhni) sladoledarni namen ponuditi “kavo za s seboj” – v ta namen vam svetujemo nakup manjšega kavnega aparata s katerim boste minimalizirali strošek investicije, hkrati pa boste lahko preverili poslovno priložnost produkta “coffe to go”.

V čem je razlika med gospodinjskimi kavnimi aparati in aparati za gostinstvo?

Glavna razlika med gospodinjskimi in profesionalnimi kavnimi aparati je seveda v namenu in frekvenci uporabe.

Gospodinjski kavni aparati nam olajšajo kuhanje jutranje kavice doma, dobro pa se odrežejo tudi ob morebitnih obiskih. Vsekakor pa od njih ne moremo pričakovati, da bi nadomestili profesionalni kavni aparat, katerega frekventno obiskana kavarna ali nobel restavracija z letnim vrtom nujno potrebuje.

profesionalni kavni aparat
Profesionalni kavni aparat na dve grupi

Tako kot že ime pove je gospodinjski kavni aparat namenjen za uporabo v gospodinjstvu, seveda pa ga lahko uporabljajo tudi podjetja v svojih kuhinjicah. Pogojno bi bili gospodinjski aparati za kavo lahko namenjeni tudi npr. manjši slaščičarni, pekarni ali sladoledarni, ki preizkuša prodajno priložnost v “kavnem poslu” – npr. “coffe to go”, ledena kava, milkshake s kavo ipd.

Večina gospodinjskih aparatov je namenjena kuhanju 1 oziroma 2 kav naenkrat! Prav tako njihov rezervoar ni namenjen kuhanju večje količine kav naenkrat – kava bo ali premrzla ali neokusna!

Profesionalni kavni aparati se večinoma uporabljajo v barih, gostilnah, kavarnah in restavracijah, morda tudi v večjih podjetjih v njihovih skupnih kuhinjah. Večinoma so aparati nameščeni v kompletu skupaj z mlinčki za kavo, ki zmeljejo ali strejo pražena kavna zrna, blizu pa mora biti tudi posoda za “zoc”. Kava se skuha iz zmlete kave, lahko pa mleto kavo nadomestijo blazinice (brezkofeinska kava, ječmenova kava), v nekaterih primerih pa tudi kapsule (s posebnim nastavkom na ročki).

Na kaj morate biti pozorni, ko se odločate za kavni aparat za gostinstvo?

Največkrat se za nakup kavnega aparata za gostinstvo odloča samostojni podjetnik gostinec, manager manjšega bara ali vodja oddelka v podjetju, ki želi biti ali postati neodvisen od (velikih) kavnih podjetij, hkrati pa hoče ponujati odličen espresso. Kaj pravzaprav to pomeni in kaj je glavni vzrok za to?

kavni aparati
Kavni aparati je najboljša rešitev za pripravo odličnega espressa!

Namreč, velika večina podjetij, ki prodajajo kavo (npr. Illy, Hausbrandt in drugi) se rada pohvali o brezplačnem kavnem aparatu skupaj s kopico drugih ugodnosti (npr. dogradnja terase ali letnega vrta, ureditev osenčenja, brezplačna gostinska oprema – pomivalni stroj, kavni mlin, šalčke za kavo, ipd.).

Podroben pogled pa razkrije, da vse te “brezplačne” bombončke plačate skozi nakupe kilogramov kave v zrnju (in servirnega sladkorja!) – v določenem (navadno večletnem) časovnem obdobju. Brezplačni kavni aparat v resnici plačujete skozi daljše časovno obdobje, primorani pa ste kupovati točno določeno znamko kave!

Po pretečenem časovnem obdobju se cena kilograma kave resda zniža, kavni aparat in mlinček za kavo pa nista vaša, ampak sta še vedno v lastništvu prodajalca kave (pri nekaterih se seveda lahko dogovorite tudi za možnost odkupa). Pravzaprav skozi t.i. “poslovni najem” ne plačujete za kavni aparat ali kavo v zrnju – plačujete brand! In obvezne servise! In kavo!

Odličen poslovni model za podjetja, ki prodajajo kavo! In zelo razširjen!

Druga opcija je, da sami financirate nakup novega kavnega aparata, vendar lahko nato neodvisno izbira katero kavo boste ponudili svojim zaposlenim ali strankam. Poleg stroška kavnega aparata je tu seveda potrebno vračunati še strošek mlinčka za kavo in šalčk za kavo (ki pa lahko imajo vaš logotip!). Dobro si je tudi omisliti dobavitelja pakiranega servirnega sladkorja ali sladil za diabetike.

Kateri kavni aparati za gostinstvo so najbolj popularni?

Najpopularnejši kavni aparati za gostinstvo so avtomatski – serviser oziroma vodovodar nam jih priklopi na vodo in elektriko, kavni aparat pa nato sam polni rezervoar v katerem ima zalogo vroče vode s katero pripravljamo kavo in penimo mleko ali segrevamo porcijsko vročo čokolado.

Poleg tega imajo možnost programiranja gumbov (to pomeni, da lahko sami določite dolžino espressa, kave za kapučino ali dolge oziroma podaljšane kave) – po pretečeni količini vode se namreč sami zaustavijo.

Med najboljšimi proizvajalci kavnih aparatov sta tudi imeni s katerimi sodeluje naše podjetje:

  1. La Scala
  2. La Spaziale

Zgoraj omenjeni znamki kavnih aparatov prihajata iz Italije in ju velika večina gostincev pri nas pozna – uporabljajo ju tudi priznana kavna podjetja, kot npr. Goriziana, Hausbradt, Illy in podobni. So prijetni na oko, hkrati pa dovolj robustni in vzdržljivi, da odlično opravijo svoje delo tudi ob polni obremenitvi.

Kakšne so cene gostinskih kavnih aparatov in kaj vpliva na njihovo ceno?

Pri nakupu gostinskega kavnega vas bo zagotovo zanimala cena, vendar je dobro pred nakupom aparata vedeti vsaj približne odgovore na spodnja vprašanja! Ti najbrž ne bodo točni, vendar boste na ta način naredili

  • Koliko kav nameravate postreči v enem dnevu? – 10, 20, 100 v celem dnevu, … ali 50 kav na uro
  • Koliko sedišč imate? – 50, 100, … nobenega, saj smo sladoledarna, odprta konec tedna, ki potrebuje kavo le za “coffe to go”?
  • Boste s kavnim aparatom kuhali samo kavo ali boste tudi pogrevali in penili mleko?
  • Bo vaša ponudba toplih napitkov obsegala le kavne napitke ali tudi čaj in vročo čokolado?

Gostinski aparati za kavo so namenjeni profesionalni uporabi v gostinstvu, vendar se razlikujejo po številu grup (po domače ročk za kavo) in številu parnih šob za gretje oziroma penjenje mleka; večina jih je opremljena tudi z izpustom za vročo vodo (za pripravo čaja) ter po analognih gumbih ali digitalnem zaslonu.

Načeloma velja, da v manj obiskanih lokalih brez sedišč (ali z zelo malo sedišči) zadostuje enogrupni kavni aparat z eno parno šobo, v bolj obiskanih gostinskih lokalih pa dvo ali trigrupni aparat. Sorazmerno s številom grup narašča tudi volumen rezervoarja vroče vode v notranjosti kavnega aparata (približno od 4l do 26-28l).

Izdelovalci kavnih aparatov priporočajo, da za srednje velik gostinski lokal, bar ali restavracijo zadosti vsem potrebam profesionalni aparat na 3 grupe – več kav lahko skuhate naenkrat, aparat pa izgleda veliko lepši.

To je njihova filozofija, vendar je cena v večini primerov odločilni faktor pri nakupu aparata!

Spodnji izračun je izdelan na bazi dnevne porabe kave v našem lokalu Bambu v Novi Gorici.

Če na dan prodate približno 1,5kg kave – to pomeni med 120 in 180 skuhanih kav je aparat na dve gruči več kot dovolj.

Druga pomembna stvar katera zelo vpliva na ceno kavnega aparata je analognost ali digitalnost. Novejši, modernejši kavni aparati so lahko opremljeni z digitalnim zaslonom, s katerim lahko natančno določimo dolžino/volumen za macchiato, espresso ali podaljšano kavo. Starejši so večinoma opremljeni z gumbi, katere moramo predhodno ročno nastaviti sami oziroma to za nas opravi serviser.

Na trgu pa se vedno najdejo rabljeni in tudi obnovljeni kavni aparati, ki niso slaba izbira za začetek posla v gostinstvu.

Na ceno kavnega aparata torej vpliva:

  • št. grup in parnih šob
  • starost kavnega aparata (nov / obnovljen / rabljen kavni aparat)
  • analogen / digitalen aparat

Spodaj še tabelica za lažji prikaz približnega cene kavnih aparatov – cene veljajo za srednji cenovni razred kavnih aparatov, cene dražjih, štirigrupnih modelov lahko dosežejo tudi ceno družinskega avtomobila.

Število grup Število parnih šob Obnovljen kavni aparat Nov kavni aparat – analogen Nov kavni aparat – digitalen
1 grupa 1 parna šoba 800€+DDV 1.700€+DDV 2.500€+DDV
2 2 1.200€+DDV 2.800€+DDV 3.200€+DDV
3 2 1.800€+DDV 3.500€+DDV 3.900€+DDV
4 2 2.200€+DDV 4.900€+DDV 5.500€+DDV

Cene so približne in se lahko razlikujejo glede na znamko, barvo in model kavnega aparata!!!

Imate vprašanja? Pišite nam!

Upamo, da smo vam vsaj malo olajšali delo, ki spremlja vsakega, ki želi svojim gostom ponuditi zares odlično kavo. Hkrati vas vabimo, da nam morebitna vprašanja ali pomisleke o tem, kako izbrati kavni aparat za gostinstvo oziroma za vašo dejavnost pošljete na info@makabo.si, kjer vam bomo z veseljem svetovali.

 

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *