Navigacija

Aktualno

Dodatki za torte [10 najpogostejših dodatkov za torte]

Kaj pravzaprav so dodatki za torte? Po najbolj široki definiciji, bi jih lahko razdelili na dodatke, ki jih lahko pojemo (torej so jedilni) ali pa na tiste, ki jih ne moremo pojesti. V prvo skupinico bi spadale razne figure za torto, italijanske meringe, dekoracija izdelana s stepeno smetano, ganachem ali čokoladnim moussom. Ne smemo pa pozabiti na čokoladno dekoracijo, ki jo lahko prav tako pripravimo sami s temperirano čokolado.

V drugo skupino pa bi lahko razporedili vedno bolj priljubljene topperje za torte, potem so tu seveda svečke, različni vulkani in tudi cvetje ter v zadnjem času tudi acetatna folija.

Poglejmo si torej, kako izgledajo posamezni dodatki za torte, kako jih lahko izdelate sami in kje jih lahko kupite.

Jedilni dodatki za torte

Da bomo imeli lažji pregled nad dodatki za torte jih bomo smiselno razporedili in pregledali. Med jedilne dodatke štejemo figurice za torte, čokoladne dekoracije in okraske za torte, ki jih na torto nabrizgamo.

Figure za torte

Figure za torto so največkrat dosegljive v specializiranih slaščičarskih trgovinah (npr. tule figure za torte). Takšne figure so jedilne, večinoma so narejene iz sladkorne oblikovalske mase. Seveda pa takšne trgovine največkrat nimajo vseh oblik, ki si jih zaželimo. Zato lahko vašo slaščičarko prosite, da vam naredi figurico za torto po vaši želji. Takšne figure so prava umetnina, ki naredi torto še posebej unikatno, hkrati pa računajte tudi na višjo ceno.

Figure za torto na torti Maša in medo
Figure za torto na torti Maša in medo iz spletne trgovine Makaboshop.si.

Seveda imejte v mislih, da pri manjših figuricah lahko torto okrasite še z ostalimi elementi, ki smiselno dopolnijo celotno torto (npr. pri temi Maša in medved lahko izdelate gozd ali travnato površino z mahom iz biskvita), spet pri npr. Miracolous torti izdelate posamezne pikapolonice ipd. Takšni dodatki za torte so najbolj primerni za otroške torte.

Pri večjih figuricah pa naj bo torta minimalno okrašena, saj bo figura na njej zavzela osrednji prostor. Karkoli drugega, bi delovalo preveč natrpano! Za ročno izdelane figurice je prava mojstrica ga. Renata. Spodaj smo izbrali eno njeno umetnino, za več slik pa si oglejte albume na njenem profilu na Facebooku. Poklon, kaj naj rečemo drugega!

Priljubljene figurice so tudi npr. risani junaki.
Priljubljene figurice so tudi npr. risani junaki.

Čokoladne dekoracije

Pod čokoladne dekoracija lahko štejemo različne dekoracije izdelane iz temperirane čokolade, ki so nato primerno strjene in služijo kot dekoracija. V večini primerov lahko takšne dekoracije izdelate sami. med te bi lahko šteli npr. čokoladne luskinice ali pa čokolado, ki jo temperirano stisnete v curku v zelo ohlajeno vodo, tako da zakrkne v trenutku in tvori zanimivo strukturo.

Čokoladni ostružki so dodatki za torte, ki jih lahko kupite ali naredite sami.
Čokoladni ostružki so dodatki za torte, ki jih lahko kupite ali naredite sami.

Seveda pa se lahko oglasite tudi v vam najbližji slaščičarski trgovini (lahko tudi v spletni Makaboshop.si), kjer so na voljo npr. čokoladni ostružki, čokoladne kapljice ali čokoladni čips. Dobra stvar slaščičarskih trgovin je, da vam ponujajo manjša pakiranja primerna za gospodinjstva. V naši spletni trgovini pa lahko najdete oboje – torej končne, že izdelane čokoladne dekoracije, pakiranje v manjših enotah in večja pakiranja čokolade za peko, iz katerih nato izdelate svoje lastne dekoracije iz čokolade.

Tu naj omenimo še vedno bolj popularen “drip effekt”, pri čemer čokoladna osnova “kaplja” z roba torte. Takšen efekt lahko dosežete s temperirano čokolado in veliko potrpežljivosti. Vsekakor pa drip efekt spada med bolj priljubljene dodatke zadnjih nekaj let.

Dodatki za torte izdelani z dresirno vrečko z nastavki

Okraski za torte pa so gotovo tudi tisti, ki jih naredite z dresirno vrečko. Stepena smetana (pa naj bo to rastlinska ali živalska, ali pa kombinacija obeh) je lahko obarvana z jedilnimi (ali umetnimi) barvami v prahu ali gelu. Seveda ni nujno, da se ustavite pri smetani. Izdelajte čokoladni mousse, bel ali črn, masleno kremo ipd.

Za izdelovanje takšnih okraskov lahko uporabite dresirno vrečko z različnimi nastavki – klasičnimi, zvezdastimi ipd.

Dekoracije so največkrat izdelane po obodu torte, ali na delu torte, ki se stika z kartonsko podlogo. Tako so bile torte klasično okrašene, zdaj pa se takšen način krašenja uporablja v kombinaciji s hostijo ali toperjem, kjer dekor iz brizganih okraskov deluje kot podaljšan del slike oziroma topperja. Velikokrat se zvezdasti nastavki za dekoriranje uporabljajo tudi za izdelavo okaskov v obliki cvetja.

Prav z dresirno vrečko pa so lahko izdelani tudi naslednji dodatki za torte, ki pa so najprej izdelani na pekaču in nato dobijo svoje mesto na torti.

Sušeni ali pečeni dodatki za torte

Italijanska meringa ali španski vetrci – naj jo sušimo ali pečemo ali na koncu še z brenerjem zapečemo, spada prav tako med dodatke za torte, ki so vedno bolj popularni. Prav tako se na tortah velikokrat pojavljajo tudi makroni za torte.

Meringe iz spletne trgovine Makaboshop.si.
Majhne bele meringe iz spletne trgovine Makaboshop.si.

Takšni dodatki se seveda spet lahko izdelajo doma, dosegljivi pa so tudi v običajnih trgovinah. Največkrat npr. makrone za krašenje tudi profesionalne slaščičarke kupijo kar v Hoferju ali Lidlu. S tem ni nič narobe – izkoristite vsako priložnost, saj morate biti pri krašenju tort zelo atraktivni in inovativni.

Fotografije in ostali potiski na hostijah

Kot dodatki za torte se velikokrat uporabljajo tudi hostije s potiski. Zanje se uporabljajo posebni tiskalniki z jedilnimi barvami, ki nam natisnejo sliko po želji. Večina slaščičarskih trgovin ponuja tisk po naročilu, vendar morate upoštevati, da od oddaje naročila do prejema tiskane hostije traja nekaj dni. Zato je dobro, da fotografije ali slike, ki jih želite postaviti na torto, naročite vsaj 1 teden prej.

Vsekakor poskrbite, da imate sliko v dovolj veliki resoluciji, na spletu pa se informirajte o tem, kako boste sliko ali fotogorafijo najlažje namestili na torto. Le tako bo ta izgledala lično in dovršeno. Tort s fotografijami ali slikami bodo največkrat veseli otroci, seveda pa jih lahko uporabite tudi za kakšne obletnice, pomembne datume ipd.

Neužitni dodatki za torte

Med neužitne dodatke za torte bi lahko šteli npr. cvetje, topperje izrezane iz pleksija ali ostalih materialov. Seveda pa med užitne dodatke lahko štejemo tudi raznorazne igrače, figure ali celo pijačo v raznorazni embalaži. Pri tem velja poudariti, da naj tisti, ki je zadolžen za razrez torte pazi, da na krožnik  NE POSTREŽE morebitnega neužitnega dela dekoracija. Še posebej pazljivi bodite pri otroških tortah.

Svečke, vulkani in ostala “pirotehnika” brez katere ne gre

Če govorimo o dodatkih na torte nikakor ne smemo pozabiti na svečke, ki res predstavljajo nekaj, kar otroci takoj povežejo s torto. Seveda se za odrasle svečke (načeloma) na torto dodaja le bolj ob okroglih obletnicah ali pa se jih nadomesti s t.i. vulkani.

Kot rečeno, za otroška praznovanja so svečkasti dodatki za torte skorajda nujni, medtem ko se jih npr. na poročni torti ali pa torti za krst sploh ne uporablja.

Glede svečk še tole. Najbolj klasične so raznobarvne pokončne tanke sveče, seveda pa se dobijo tudi takšne, v obliki številk, pisane, večje, male ipd. Za klasične je potrebno le do prve trgovine ali veleblagovnice, medtem ko bo za posebne svečke potrebno pokukati v (spletne) slaščičarske trgovine.

Cvetje – šopek kot dekoracija na torti

Cvetje, pa naj bo to sveže rezano cvetje ali cvetje izdelano iz umetnih mas sprada ravno tako med dodatke za torto. Premišljena cvetna okrasitev, glede na namen torte, deluje lahko svečano, posebno in minimalistično. Vsekakor pa se prej pozanimajte, da nima kdo izmed povabljenih kakšne alergije na cvetni prah.

Cvetje na torti se velikokrat uporablja kot dekoracija, še posebej na porokah.
Cvetje na torti se velikokrat uporablja kot dekoracija, še posebej na poročnih tortah.

Rezano cvetje za vse priložnosti nudi tudi podjetje Sanjski šopek.  S svojimi kreacijami lahko popestri poročno torto seveda pa znajo poskrbeti za celotni asortiman poročnega cvetja. Poleg tega pa vedo, kako se cvetje združi s poročno torto. Ker je poročna torta kot pika na i poroki, naj bo dobra, ni pa treba, da jo dodatki “preglasijo”. Cvetje na torti naj služi kot cvet vrtnice na tradicionalni sladici, ki simbolizira začetek nečesa novega in obljubo, da bosta zakonca skrbela eden za drugega.

Pa še to, Sanjski šopek vam lahko šopek dostavi na dom – resno! So prava spletna cvetličarna in mnenja uporabnikov so dovolj zgovorna za njihovo kvaliteto.

Toperji za torte

Toperji so v zadnjem času zelo priljubljeni dodatki za torte. Največkrat jih lahko naročite v specializiranih trgovinah, ki vam nudijo izrez po želji. Povedati morate kakšno sliko oziroma silhueto bi želeli oziroma kakšen napis bi naročili. Poleg tega lahko pri večini izdelovalcev izberete tudi material iz katerega bo toper izdelan – npr. les, pleksi steklo ali aluminij. Seveda so mogoče tudi barvne kombinacije.

Toper uporabite tako, da ga s pomočjo spodnjega dela “zapičite” v skončano torto. Nekateri skupaj s toperji uporabljajo še druge dodatke za torte.

Toperji za torte
Toperji za torte iz spletne trgovine PartyPek, slovijo kot odlični in hitro izdelani, vseeno pa jih naročite nekaj dni pred dogodkom!

Figurice iz umetnih mas, stekleničke, ostali predmeti

Še posebej na poročnih tortah, lahko pa tudi na tortah za birmo ali otroški krst prednjačijo figurice, ki so izdelane iz umetnih mas. Velikokrat pa v zadnjem času lahko vidimo tudi uporabo drugačnih dodatkov na tortah. Ni tako malo otroških tort, ki ne bi bile dekorirane kar z igračo (npr. s traktorjem ipd.), pojavljajo pa se tudi torte za odrasle, ki imajo dekoracijo izdelane iz (polnih!) pločevink piva, ali manjših stekleničk viskija ipd.

Pri takšnih tortah bodite pozorni, da se sama struktura torte ne bo podrla pod težo dodatkov! Dodatki za torte, ki niso izdelani iz živilom prijaznih materialov naj ne bi bili v direktnem stiku z živilom, zato je smiselno, če jih podložite npr. na acetatno foljo, ki je omenjena v nadaljevanju.

Acetatna folija za t.i. “tsunami cakes”

V zadnjem času so izredno popularne tudi t.i “tsunami torte”, ki so izdelane tako, da ovoj iz acetatne folije na vrhu torte (in okrog figurice, navadno figurice Elze ali kakšne druge punčkaste figurice) zadržuje tekočo glazuro z dekoracijo. Ko ovoj vertikalno umaknemo, se glazura skupaj z dekoracijo razlije in steče po torti v nepredvidljivem vzorcu.

Spodaj si oglejte videoposnetek, kako vse skupaj izgleda:

Kdaj se splača izdelati okraske za torte doma in kdaj jih kupiti?

Za odgovor na zgornje vprašanje odgovor ni tako preprost. Vse je odvisno od vaših izkušenj, nabora pripomočkov in surovin ter razpoložljivega časa. Hkrati je potrebno imeti v mislih, da se npr. makronov ne splača delati po nekaj kosov.

Največkrat se splača jedljive okraske izdelati doma takrat, ko imamo čas ali ko jih v trgovini preprosto ne moremo dobiti. Največkrat pa se (tudi profesionalne slaščičarke) poslužujejo kombiniranja. Čokoladno glazuro za torte izdelajo same, čokoladne okraske ali makrone pa kupijo in jih previdno, le nekaj, razporedijo po površini torte. Tudi takšni dodatki za torte so čisto ok – in – kdaj se je potrebno znajti!

Silikonski modelčki
Silikonski modelčki iz spletne trgovine Makaboshop.si. Zgoraj so prikazane monoporcije, vendar lahko silikonske modelčke z nekaj spretnosti uporabite za odlične in unikatne dodatke za torto.

Silikonski modelčki so odlični za dekoracijo tort, pa naj gre za velike ali majhne modelčke. Bistvena je njihova struktura. Četudi je npr. silikonski model mišljen za izdelavo kupolastih monoporcij, lahko s pomočjo čokolade izdelate votlo lupinico, ki jo nato lahko dodate na torto v obliki posodice. Prav raznovrstnost oblik in material silikonskih modelov omogoča hitro, preprosto in skoraj brezmejno možnost izdelave dodatkov za torte.

Tako izdelani dodatki za torte bodo sami zase govorili, da so unikatni. In prav zato svetujemo, da silikonski modelčki postanejo del vaše slaščičarske “orožarne”. :)

Kdaj namestiti dodatke na samo torto?

Veliko vprašanj je povezanih s tem, kdaj je dobro namestiti posamezne dodatke za torte na samo torto. Tukaj je potrebno omeniti, da obstajajo torte, ki se vozijo na končno destinacijo in tiste, ki se tam že sestavljajo. Kupljene ali naročene torte boste navadno prevzeli pri slaščičarki in jo pripeljali domov ali na končno lokacijo (ali pa vam bodo oni organizirali prevoz).

Hiter odgovor bi se glasil, da se dodatke na torto namešča – po prevozu!

Še posebej, če gre za poseben dogodek, npr. poroko, je dobro, da se torta pripelje na cilj in se tam dokončno sestavi. V navadi je, da se figurice in kakšne “štrleče” dele torte na torto pritrdi na končni lokaciji.

Lažje delo imamo, če je praznovanje organizirano doma, kjer domačo torto tudi sestavljate. V tem primeru bodo dodatki na torti čim boste torto skončali. Pred postrežbo se navadno torto še poslika, nato pa vanjo skočijo še svečke in vse je pripravljeno.

Zaključna misel

Glede na to, da smo podjetje, ki se ukvarja s prodajo živilskih izdelkov boste lahko v našem asortimanu našli predizdelane figure za torte, čokoladne dekoracije in ostale dodatke. Dodatki za torte so namreč pri dekoriranju tort nepogrešljivi, vseeno pa jih izberite preudarno! Za dodatna vprašanja, nasvete ali povpraševanja pa smo vam na voljo na prodaja@makabo.si.

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *