Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Alergeni v sladoledu | Kako pravilno ravnati z alergeni in sladoledom?

Označevanje alergenov poznamo že nekaj časa, ne moremo reči, da gre za novo stvar. Prav je, da ste tudi izdelovalci sladoleda obveščeni o tem, kako lahko pravilno poskrbite za to, da so alergeni v sladoledu pravilno označeni.

V podjetju Makabo d.o.o. smo v svojem večletnem sodelovanju s prodajalci sladoledov in slaščic prišli do nekaj najboljših in kakovostnih rešitev na področju alergenov in sladoleda. Skozi tale prispevek vam bomo poskusili predstaviti načine in trike, ki vam bodo v veliko pomoč že med zdelovanjem sladoleda ter tudi med samo prodajo tega zamrznjenega deserta.

Predstavili vam bomo tudi nekaj izdelkov, s katerimi bo kupec vašega sladoleda 100% prepričan, da obvladate svoj posel in da so alergeni v sladoledu res pravilno in vidno označeni. Spodaj napisane ideje in triki veljajo za prodajo sladoleda iz sladoledne vitrine (na kepice), smiselno pa ji lahko uporabite tudi če npr. izdelujete sladoledne lučke, sladoled na palčki ali sladoled v lončkih za nadaljno prodajo.

Če želite, si lahko posamezne tipe sladoledov preberete v članku, kjer smo obdelali vrste sladoleda.

Pa začnimo.

Dandanes skorajda vedno pred sladoledarno vabi napis, ki zagotavlja, da sladoledarna ponuja sladoled, primeren za alergike oziroma vse, ki imajo intoleranco na posamezen alergen. Kako torej ponudimo gostom z različnimi alergijami ali intolerancami pravi sladoled? 

Novodobni sladoledi (in alergeni)

BREZGLUTENSKI SLADOLED

Sladoled brez glutena = sladoled, ki ne vsebuje pšenice = postrežen sladoled v lončku = sladoled postrežen v kornetu brez glutena

Kornet brez glutena

Vsi imamo radi sladoled, tudi tisti, kateri ne morejo ali ne smejo uživati pšeničnih izdelkov. Prav je, da imamo torej sladolede primerne tudi za njih - in da se nanje pripravimo, saj nas bodo prej ali slej obiskali.

Za prvo silo zadošča že, če imamo v sladoledni vitrini sadni sladoled, s čimer lahko rešimo to "težavico". Večina gostov, ki ne uživa glutenskih izdelkov, pri naročilu sladoleda navadno želi sladoled v lončku. Če pa smo se nanje pripravili, jim lahko ponudimo in postrežemo sladoled v poseben brezglutenski kornet.

Kornet brez glutena je namreč izdelan iz riževe in koruzne moke, ter 100% ne vsebuje glutena. Da je 100% varen, je vsak kornet samostojno pakiran v ovoju, okrog korneta pa je ovit tudi servetek, ki preprečuje kontaminacijo s prenosom glutena.

VEGANSKI SLADOLED

Veganski sladoled je namenjen vsem tistim, ki ne želijo uživati živalskih izdelkov. To je torej sladoled, ki ne vsebuje mleka, mlečnih maščob, jajc, ... Največkrat vsebuje njihove nadomestke, predvsem iz oreškov (npr. mandljevo mleko), stročnic (sojino mleko), kokosa ipd.

S pojavom sladoledov prilagojenim posebnim skupinam ljudi, ki imajo intoleranco na določen tip živila, pa so se pojavili tudi drugi tipi sladoledov, ki nagovarjajo druge ciljne skupine ljudi, npr. diabetike ali pa ljudi, ki redno skrbijo za svoj življenjski slog.

Prav zaradi pazljivosti, ki je še posebej pomembna pri postrežbi teh "posebnih tipov sladoleda" bomo na hitro napisali še nekaj o teh dveh supinah sladoledov, pa še kakšno bomo dodali na koncu.

SLADOLED BREZ SLADKORJA - DIETNI SLADOLED

Sladoled brez sladkorja je sladkan s stevijo. S tem naravnim sladilom si pomagajo tudi diabetiki, saj lahko z njim brez slabe vesti uživajo slaščice. Naravno sladilo je pridobljeni iz rastline, ki raste v gorah Južne Amerike. V treh klasičnih okusih (vanilija, čokolada in jogurt) je na voljo tudi v naši spletni trgovini Makaboshop.si (preko zgornje povezave).

PROTEINSKI SLADOLED - SLADOLED Z ZMANJŠANO VREDNOSTJO MAŠČOB 

Proteinski sladoledProteinski sladoled je, kot že ime pove, sladoled z dodatno povečano vsebnostjo proteinov, beljakovin. Prav na račun povečane količine beljakovin ima sladoled manjšo vsebnost maščob. Tudi ti (kar štirje okusi) sladoledi so na voljo v naši spletni trgovini.

 

Obenem moramo poudariti, da pri vseh zgoraj omenjenih tipih velja, da obstajajo tudi kombinacije zgoraj omenjenih sladoledov! Tako je lahko npr. proteinski sladoled tudi brezglutenski.

A previdno pri dekoraciji!

Če npr. pri popolnoma brezglutenskem sladoledu dodamo na sladoled dekoracijo, ki vsebuje gluten - bo to postal sladoled, ki vsebuje gluten! Enako velja npr. za sladoled brez sladkorja, ki to ni več, če ga izdatno dekoriramo s sladkanim sladolednim prelivom.

100% DOMAČI SLADOLED, SLADOLED IZDELAN SAMO IZ DOMAČEGA SADJA, 100% SADNI SLADOLED

Veliko sladoledarn in prodajalcev sladoleda ponuja tudi takšne sladolede. Izdelani naj bi bili samo iz naravnih sestavin,  npr. sadja, sadnega pireja ipd.

Ampak, če je sladoled zares narejen samo iz sadja, brez dodanih profesionalnih dodatkov za izdelavo sladoleda, takšen sladoled zagotovo ne bo kremozen in barvit, ampak bo imel zbledele barve in ga bo prodajalec zelo težko z lopatko ali s sladolednimi kleščami spravil na kornet ali v lonček.

Za t.i. domače sladolede verjamemo, da so v njih domače sadje, sadje iz okoliških kmetij, vendar to ne pomeni, da ga ne moremo izboljšati z dodatkom sadnih sladolednih baz ali sladolednih past, ki ojačajo barvo in okus. Bodimo le toliko pošteni in kupcu ne prodajajmo 100% sladoleda iz sadja ampak npr. "odličen sadni sladoled", "sladoled iz domačega sadja" ipd.

Da se razumemo - spodbujamo izdelavo sladoleda iz domačega sadja, le poudarjamo, da se brez določenih dodatkov (npr. sadne baze za sladoled), ne more narediti kremoznega in mazljivega sladoleda...

Skoraj smo že malce zašli.

Najbolj pogosti alergeni prisotni v sladoledarnah

Spodaj je prikazana tabelica najpogostejših alergenov, ki so prisotni v sladoledarnah. Iz nje lahko razberete v katerih izdelkih za izdelavo sladoleda so alergeni največkrat prisotni in mogočo rešitev, kako se jim najlažje izogniti.

Tip alergena Kateri artikli v sladoledarnah ga največkrat vsebujejo? Rešitev
GLUTEN korneti za sladoled, holipi, dekoracije, granulati brezglutenski kornet, dekoracija z brezglutenskim granulatom, postrežba sladoleda v lončku
JAJCA mlečni sladoledi veganski sladoled, sojin sladoled, sadni sladoled
MLEKO živalska smetana, rastlinska smetana, mlečne beljakovine, sirotka v prahu, posneto mleko v prahu, polnomastno mleko, sladoledne baze veganski sladoled, veganske sladoledne baze, rižev sladoled, čokoladni sladoled iz prave čokolade
OREŠČKI sladoledne paste, sladoledni prelivi, dekoracije, granulati dekoriranje sladoleda na željo kupca,
SOJA sladoledne paste, emulgatorji, sladoledne baze, čokoladne dekoracije uporaba izdelkov brez soje,
ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFIT kandirano sadje, sušeno sadje dekoriranje sladoleda s svežim sadjem

Zgornja tabelica naj bo le v pomoč, seveda obstajajo tudi drugi alergeni (npr. zelena), ampak zgornji alergeni v sladoledu se ponavljajo največkrat.

Ne pozabite na pomembnost alergenov med samim postopkom izdelave sladoleda. Alergeni v sladoledu, ki ga ravnokar izdelujemo, lahko pridejo tudi v naslednjega, če stroja za sladoled npr. ne očistimo dobro (predlagamo, da si prebereš naš malce starejši članek o sladoledni delavnici - na koncu sledijo napotki, ki jih je vredno upoštevati).

Kje najdemo informacije o alergenih v izdelkih iz spletne trgovine Makaboshop.si med (in pred) izdelavo sladoleda?

Vse se začne že pred izdelavo sladoleda, oziroma že med naročanjem sestavin za izdelavo sladoleda. V spletni trgovini Makaboshop.si, smo želeli ta korak in izkušnjo vsakega izdelovalca sladoleda še izboljšati! Sestavine posameznega izdelka so prikazane na etiketi proizvoda. V skladu z zakonom mora imeti vsak proizvod, ki je namenjen proizvodnji sladoleda, tudi etiketo. Na njej so označene sestavine, med katerimi pa so lahko tudi alergeni, ki bodo v procesu izdelave sladoleda postali alergeni v sladoledu.

Alergeni v sladoledu so alergeni, ki jih vsebujejo izdelki iz katerih je sladoled narejen!

V primeru, da iz etikete (zaradi umazanije, raztrgane etikete, manjkajoče etikete) sestavine niso razvidne, vam predlagamo, da se poslužite naše nove spletne trgovine z vgrajenim iskalnikom, kjer v iskalno okence vpišete enega izmed naslednjih podatkov:

  • ime izdelka (npr. pasta vanilija, vanilijeva pasta ipd.)
  • dobaviteljevo šifro izdelka,
  • poskuste s svojimi besedami opisati izdelek.

Najverjetneje boste med rezultati našli izdelek, za katerega vas zanima kakšne vsebine (in alergene) vsebuje. Kliknite na izdelek in se nato premaknite proti dnu strani.

Najprej boste šli mimo PDF dokumenta (TEHNIČNA DOKUMENTACIJA), ki vsebuje tudi mikrobiološke lastnosti in vsebuje informacije (tabelico) o alergenih. Pod tem dokumentom boste videli napis TEHNIČNE SPECIFIKACIJE.

Še en klik vas loči do spiska sestavin iz katerega lahko na hitro razberete alergene, tu najdete pa tudi morebitne druge detajle o recepturah, pakiranjih ipr.

Za potrebe morebitne inšpekcije pa lahko na spletni strani takoj in pri vsakem izdelku najdete in kasneje natisnete PDF dokument, ki vsebuje mikrobiološke podatke, tabelico z alergeni in ostale podatke.

So gostu ali prodajnemu osebju 100% jasni alergeni v posameznem sladoledu?

Ima vaš gost možnost dobiti 100% informacijo o tem, kaj določen sladoled vsebuje, takoj? Je vaše osebje usposobljeno in zna pravino reagirati na vprašanja o vsebnosti določenega alergena v sladoledu? In najpomembneje - ali ve, kako postreči določen sladoled, ki vsebuje alergen?

Alergeni v sladoledu - preprosti sladoledni okusi

Če si na hitro pogledamo tabelico, ki jo vsebuje naš izdelek, npr. pistacijeva pasta, lahko hitro vidimo (in predvidimo), kateri sladoledi, narejeni s sladolednimi pastami iz spletne trgovine Makaboshop.si bodo ZAGOTOVO VSEBOVALI alergene. To so npr.:

  • pistacijev sladoled,
  • arašidov sladoled,
  • sladoled z okusom piškotka ipd.

Na hitro torej lahko vidimo, da že po imenu sladoleda lahko TAKOJ vidimo, da določeni sladoledni okusi vsebujejo alergene. To so npr. sladoledi pripravljeni iz oreškov oziroma iz sestavin, ki so izdelane iz glutena (v zgornjem primeru je to sladoledna pasta z okusom piškotka).

Alergeni v sladoledu - umetniška imena sladoledov, kombiniranje več komponent, kremino sladoledi

Zadeva se malenkost zaplete, ko imamo opraviti z sestavljenimi okusi, npr. kremino sladoledi ali pa sladoledi, ki so sestavljeni iz več komponent, npr. paste preliva in dekoracije. Tu je potrebno, da si izpišemo VSE ALERGENE, ki jih vsebujejo vse sestavine za sladoled.

Alergeni v sladoledu dostikrat niso razvidni iz imena sladoleda.

Oglejte si npr. sestavine za sladoled EXOTICO (poiščite ga med recepti za profesionalni sladoled) - iz njegovega imena ne moremo točno sklepati katere sestavine oziroma alergene vsebuje.

Alergeni v sladoledu - sadni ali čokoladni sladoledni okusi, ki vsebujejo

Bodite tudi pazljivi pri tem, kako izdelujete sladoled. Če ste sadni sladoled, zaradi boljše kremoznosti izdelali iz mlečne sladoledne osnove - to označite. Prav tako označite, npr. kremino sladoled, ki deluje, kot da je izdelan samo iz temne čokolade, ampak vseeno vsebuje mleko - označite to. (mimogrede, na čokoladni sladoled CUZCO TOTAL NOIR ne vsebuje mleka)

Boljše, kot boste imeli sladolede označene, lažje bo stekla prodaja in prej boste prodali določen tip sladoleda. Predlagamo vam tudi, da svoje prodajno osebje seznanite o tem, kaj vsebuje določen sladoled. Pripravite kratko izobraževanje na temo "alergeni v sladoledu" in jim na ta način tudi predstavite svojo ponudbo.

Še posebej pa bodite pozorni ob spremembah receptur ali sestavin za posamezen sladoled. Sestavine pri različnih dobaviteljih imajo lahko zelo podobna imena, a zelo različne sestavine. Zato bodite pozorni na to in ob morebitni spremembi dobavitelja preglejte, če še vedno držijo vsi alergeni v sladoledu, ali je morebiti prišlo do kakšnih spremem.

Alergeni v sladoledu in inšpekcije (ali nenapovedani obiski z oceno)

Zanimiv, sicer malce starejši, članek, ki je dosegljiv na tej povezavi, govori pa o tem, kako pomembno je, da so alergeni v sladoledu pravilno označeni. Naš namen ni strašenje pred inšpekcijo ali obiskom skritega kupca - želimo vam le povedati, da je mnogim, ki redno kupujejo sladoled v vaši sladoledarni morda informacija o alergeni v sladoledu pomembna. Olajšajte jim delo in jim pokažite, da obvladate in da točno poznate alaergene v vašem sladoledu!  

Alergeni v sladoledu - 3 REŠITVE ZA PRODAJALCE SLADOLEDA

Spodaj predstavljene rešitve so le ideje, kako lahko olajšate prodajo sladoleda v svoji sladoledarni. Smiselno jih vključite, če pa smo na kaj pozabili, nas prosimo obvestite na shop@makabo.si.

Pravilno označite sladolede!

Sladolede pravilno označite. Označite jih tako, da so dobro vidni tako kupcu, kot tudi prodajalcu. Seveda lahko uporabite generične oznake dobavitelja. Zalomi pa se, ko ima sladoledna vitrina nekaj svojih sladolednih okusov napisanih na roko, nekaj pa jih je generičnih. Da bo vaša sladoledna vitrina izgledala "kot se šika" lahko uporabite naše tablice za označevanje okusov sladoleda.

Tablice za označevanje - alergeni v sladoledu

Priročen paket s 50imi črnimi tablicami in markerjem v beli barvi bo poskrbel za to, da boste vedno imeli lično predstavljene navadne sladoledne okuse in tiste, ki so popolnoma vaši avtorski. S tablicami označeni sladoledni okusi pa so tudi super ideja za predstavitev novih sladoledov na socialnih omrežjih, s čimer se boste še bolj približali vašim kupcem. In jim na ta način predstavili vaše nove sladolede!

Grupirajte sladoledne okuse z enakimi lastnostmi

Da boste imeli odličen pregled nad sladoledi v svoji vitrini in alergeni v sladoledu, poskušajte svoje sladolede razporediti po nekakšnem sistemu. Npr. naj bodo na levi strani vitrine sladoledi brez alergenov (veganski sladoledi, nato si sledijo sadni sladoledi), nato pridejo na vrsto mlečni sladoledi, kremino sladoledi in na koncu najbolj bogatio okrašeni sladoledi.

Seveda so lahko alergeni v sladoledu označeni tudi na kakšen drugi način (npr. v ceniku ali meniju na steni), glavno pa je, da lahko tako kupec, kot prodajalec vesta, kateri sladoled vsebuje alergene in kateri ne. Spodnji nasvet si vzemite še posebej k srcu

Poskrbite za to, da ne kontaminirate posameznih sladoledov s sladolednimi kleščami

Da si boste olajšali delo, si "označite" sladolede, ki ne vsebujejo alergenov. To lahko storite tudi tako, da v sladoledne banjice s sladoledi brez alergenov dodate lopatke za sladoled. Na ta način boste takoj vedeli, kateri so sladoledi BREZ alergenov - in jih boste postregli z lopaticami.

Lopatke za sladoled

Namreč, če uporabljate samo sladoledne lopatke imate navadno v vsaki sladoledni banjici svojo - in tako ne more priti do kontaminacije. Če pa za postrežbo uporabljate sladoledne klešče, lahko kaj hitro kontaminirate posamezen sladoled z alergeni, ki jih vsebuje drugi sladoledni okus. Alergeni v sladoledu so kar naenkrat prisotni tudi tam, kjer ne bi smeli biti!

O tem, kako preprosto lahko profesionalno strežete sladoled smo se razpisali v članku KAKO PRAVILNO POSKRBETI ZA SLADOLED MED IN PO POSTREŽBI?

Za očiščenje pripomočkov pri postrežbi sladoleda vedno uporabljajte tekočo vodo in papirnate brisačke za enkratno uporabo. V nasprotnem primeru morate goste in obiskovalce opomniti na možnost navzkrižne kontaminacije.

Smo na kaj pozabili? Imate vprašanja? Napišite nam na to na shop@makabo.si, skupaj bomo našli rešitev..

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.