Navigacija

Aktualno

Šoker za sladoled – nujni pripomoček za izdelavo odličnega sladoleda!

Šoker za sladoled

Poleg vseh ključnih delov strojne opreme, ki je potrebna v sladoledarni, spada šoker za sladoled med nenadomestljive. Kratek odgovor na vprašanje – ali potrebujem šoker, če imam že zamrzovalnik, bi bil – potrebujete ga, saj je delo s šokerjem zelo pomemben del proizvodnega procesa vsake sladoledarne.

Šoker, šok komora

Zdaj pa ugotovimo, zakaj!

Šoker za sladoled je ZELO hladen zamrzovalnik, katerega uporabljamo, da zelo hitro znižamo temperaturo sladoleda. To pa zato, ker sladoled tvori približno 60% tekočine, ta pa pod lediščem kristalizira – da ostanejo torej ti kristali čim manjši, sladoled pa čimbolj kremast, moramo temperaturo zelo hitro znižati. Od tu prihaja tudi angleško ime “blast chiller” – kar bi lahko prevedli kot “izredno hitri zamrzovalnik”!

Ko stroj za izdelavo sladoleda konča ciklus in sladoled začnemo prestavljati v banjico, je sladoled običajno le 70% zamrznjen – to pomeni, da je veliko tekočine nezamrznjene. Če bi zdaj inox banjico s sladoledom postavili direktno v sladoledno vitrino ali zamrzovalnik, bi ta tekočina počasi zamrznila in v sladoledu naredila majhne, trde kepice. Če namesto tega banjico postavimo v šoker zamrzovalnik, se bo na vrhu sladoleda ustvaril nekakšen zaščitni, hladnejši sloj, znižala pa se bo tudi notranja temperatura sladoleda. Prav ta, zadnji korak pa bo zagotovil veliko daljši rok uporabnosti in na splošno višjo kakovost vašega sladoleda.

Kakšna je primerna velikost šokerja za sladoledarno?

Glede na to, da večina sladoledarn izdeluje sladoled sproti, vam ni potrebno imeti največjega šokerja, saj bo večina banjic v njem le približno 15-20 minut. Po tem času je sladoled dovolj ohlajen, da ga prestavimo v zamrzovalnik ali v sladoledno vitrino. Za začetek je torej majhen šoker popolnoma dovolj!

Kasneje si lahko privoščite šoker večjega volumna, manjšega pa obdržite kot rezervno enoto, v primeru težav.

Bom šoker potreboval samo za izdelavo sladoleda?

Nikakor ne! Šoker se velikokrat uporablja tudi v restavracijah in menzah. Če želite poleg sladoleda ponuditi tudi sladoledne lučke, ledenke, ledene torte in ostale sladke zamrznjene dobrote je šoker pravzaprav nujna investicija! Ne samo, da boste s šokerjem prihranili čas in poskrbeli za odličen sladoled, z njim boste naenkrat lahko pripravili še veliko drugih sladkih pregreh!

V sezoni pa je sladoledarna brez šokerja … zelo frustrirano okolje. Okusi, ki jih v sladoledarni prodate največ bi vedno morali imeti rezervno banjico v zamrzovalniku. In če želite svoj sladoled ohraniti tako svež kot takrat, ko je bil pravkar narejen, morate banjico res hitro zamrzniti – in to lahko storite samo s šokerjem!

Za dosego popolnega rezultata je vedno treba narediti nekaj korakov. Če začnemo preskakovati korake, potem se sčasoma nekaj, kar bomo končali, precej razlikuje od tistega, kar smo želeli ali iskali. Sladoled ni nobena izjema: če želite imeti neverjeten izdelek, morate narediti vse korake, predvsem pa morate dobro razumeti postopek izdelave sladoleda!

V primeru, da iščete dobavitelja za šoker, sladoledne stroje ali sladoledne vitrine nas pokličite na 053334676 ali nam pišite na prodaja@makabo.si! Z veseljam vam bomo pomagali pri vaših novih, sladkih korakih!

PRIJAVI SE NA NAŠE E-NOVICE

x

Pošlji povpraševanje

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.

Vsa polja so obvezna *